Ήταν αναμενόμενο, μετά την παρατηρούμενη αύξηση των ροών και μετά την προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει πρόκληση, να σημάνει συναγερμός και μάλιστα «κόκκινος συναγερμός» για τον Έβρο. Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα το ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό για λήψη αποφάσεων. Ανάμεσά τους, όπως ήδη σας έχω πληροφορήσει και η επέκταση του φράχτη κατά 80 χιλιόμετρα. Τόσο σοβαρή είναι η κατάσταση μετά τη διαπίστωση ότι τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκε μεγάλη κλιμάκωση στο φαινόμενο με τις παράνομες μετακινήσεις μεταναστών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος αποκαλύπτει ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν συλληφθεί από την ελληνική αστυνομία 60 διακινητές αλλοδαποί. Τι έκαναν όλοι αυτοί; Είχαν στημένα κυκλώματα να φέρουν αυτούς τους δύστυχους ανθρώπους στην χώρα μας.

Την ίδια ώρα ο απόστρατος στρατηγός, πρώην αρχηγός ΓΕΣ Γ. Καμπάς προειδοποιούσε ότι «προσπάθησαν να δημιουργήσουν πρόκληση ώστε να μας εκθέσουν ότι δεν είμαστε σωστοί στη συμπεριφορά μας στους μετανάστες κάτι που είναι ψευδέστατο»

Οι δυνάμεις στον Έβρο ενισχύονται συνεχώς και θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο ώστε να θωρακίσουν τα σύνορα, με νέα επέκταση του φράχτη, με θερμικές κάμερες, με ηχοβολιστικά συστήματα, με drones και με θηριώδη θωρακισμένα οχήματα MRAP Typhoon GSS-300…

Υπενθυμίζω πως το θέμα του προσφυγικού έχει επανέλθει στην ατζέντα το τελευταίο διάστημα -ειδικά μετά τον εγκλωβισμό 38 ανθρώπων σε νησίδα (με συντεταγμένες να δείχνουν μέσα σε τουρκικό έδαφος) στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας- με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην έχει καταφέρει ακόμα να καταλήξει σε συμφωνία για τη διαχείριση του θέματος λόγω των αντιδράσεων συγκεκριμένων χωρών που επιμένουν να νίπτουν τας χείρας τους όσον αφορά τις ευθύνες τους.
* Κατά μια άλλη εκδοχή, εκδοχή της αντιπολίτευσης, η αυγουστιάτικη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τον Έβρο, ίσως να είναι μια απόπειρα μετατόπισης της επικαιρότητας, στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, που εξακολουθεί να είναι πρωτεύον θέμα.

***
Πώς και γιατί ο Ερντογάν κατασκόπευε το ιταλικό γεωτρύπανο

Η γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο 6 της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων. Τι όμως ήξερε για την συγκεκριμένη γεώτρηση ο… Ταγίπ Ερντογάν; Οι αναγνώστες της στήλης σίγουρα θα θυμούνται ότι πριν από 15 ημέρες, προτού δηλαδή ανακοινωθεί αυτή η τεράστια ανακάλυψη, ο Ερντογάν, έστειλε ένα κατασκοπευτικό αεροπλάνο (CN-235), εντός της κυπριακής ΑΟΖ να κατασκοπεύσει την περιοχή. Το τουρκικό ελικοφόρο αεροσκάφος πέρασε μάλιστα πάνω από το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer», το φωτογράφισε και έφυγε. Η Κύπρος δεν διαθέτει μαχητικά αεροπλάνα να το αναχαιτίσει. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ ήταν ένας από τους στόχους του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν». Και κατά τους Τούρκους (εμπνευστές της «Γαλάζιας Πατρίδας») εξακολουθεί να παραμένει ως στόχος. Αλλά γιατί το ενδιαφέρον όλων και κυρίως των Ευρωπαίων έπεσε στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ;

Επειδή η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι πρόκειται για τεράστιο κοίτασμα, «ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου», όπως επισημαίνει, και ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του. Προσθέτει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αυξηθεί η ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης.

***
Πού συμφώνησαν πού διαφώνησαν τα κόμματα για τις παρακολουθήσεις

Αρχίζει (για να μην πω ότι ήδη άρχισε με τη Διάσκεψη των Προέδρων) η μάχη στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις: Την Τετάρτη πρόκειται να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ για την Παρασκευή προγραμματίστηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών. Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα διεξαχθεί στην ολομέλεια η συζήτηση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Επέκταση της έρευνας για προηγούμενες κυβερνήσεις θέλουν ΝΔ, ΚΚΕ, Βαρουφάκης, Βελόπουλος, πλην όμως το αίτημα αυτό δεν πέρασε. Να σημειώσω εδώ ότι όπως αποδείχθηκε υπήρξε ρωγμή στο μέτωπο ΠαΣοΚ – ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα επέκτασης της έρευνας για προηγούμενες κυβερνήσεις Όπως, πληροφορούμαι δεν πέρασε και το αίτημα (ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ) για διπλή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την Τετάρτη (πριν δηλαδή διεξαχθεί η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων), η πρώτη να εγκρίνει την τοποθέτηση του πρέσβη κ. Δεμίρη στην ΕΥΠ και η δεύτερη, την ίδια μέρα, να ασχοληθεί με τις παρακολουθήσεις καλώντας τους πρώτους καταθέσουν, δηλαδή τους κκ. Κοντολέοντα, Δεμίρη και Γρηγόρη Δημητριάδη. Η κυβέρνηση δεν το δέχθηκε και το ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε τη Διάσκεψη Προέδρων «πολιτικά θλιβερή»

***
Στον ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν πλέον τα κινητά έξω από την αίθουσα

Ήταν ένα τρολάρισμα προς την κυβέρνηση η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει από τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσουν τα κινητά τους έξω από την αίθουσα. Ωσάν να έλεγε στην κυβέρνηση ότι δεν μπορείτε να μας παρακολουθήσετε μέσα στο κόμμα μας. Η πρόταση αυτή έγινε από το γραφείο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και ο κ. Τσίπρας άφησε το κινητό έξω. Ήταν μια πρόταση που όλοι την δέχθηκαν χωρίς διαμαρτυρίες με μερικούς από αυτούς (διάβαζε Θεοχαρόπουλος) να λένε «με αυτούς που μπλέξαμε καλά κάνουμε και αφήνουμε τα κινητά μας έξω από το Εκτελεστικό Γραφείο». Αλλά τι το σημαντικό αποφάσισε το Εκτελεστικό Γραφείο που δεν ήθελε να το «κρυφακούσει» η κυβέρνηση; Γιατί η ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση από τον ΣΥΡΙΖΑ τα λέει όλα και κυρίως τη γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα το επόμενο διάστημα σχετικά με τις υποκλοπές. Από όλα αυτά τα οποία αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν συγκράτησα ότι 1) Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα υπερψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής και 2) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, να σβήσει τα ίχνη των παρακολουθήσεων, παράνομων και νόμιμων, και να στήσει επί της ουσίας μία μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης. Σε αυτό συνηγορούν:- Η άρνησή του να πάρει πίσω την τροπολογία για την ΑΔΑΕ, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται όποιοι πολίτες παρακολουθούνται.

***

Τους είχαν εμπιστοσύνη έως ότου εμφανίστηκε ο Γιάνης

Τώρα αυτή η νοοτροπία να αφήνουν τα τηλέφωνα εκτός αιθούσης συνεδριάσεων τείνει να γίνει κανόνας. Η όλη ιστορία άρχισε πριν από το σκάνδαλο των υποκλοπών σε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όταν η Όλγα Γεροβασίλη είπε χαμογελώντας να αφήσουμε τα κινητά έξω από την αίθουσα. Βεβαίως τότε ορισμένοι ίσως να χαμογέλασαν, αλλά είδατε τι συνέβη; Επιπλέον τα κινητά μένουν πολλές φορές έξω από την αίθουσα (υπό τον φόβο των υποκλοπών) σε συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας. Ο φόβος, μου λένε είναι να «αποτρέψουν παρακολουθήσεις από ξένες δυνάμεις» (έτσι ακριβώς μου το είπαν). Σήμερα αφήνουν εκτός τα κινητά και στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Δεν το έκαναν στο παρελθόν, υπήρχε εμπιστοσύνη, έως ότου εμφανίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης και τους δήλωσε (αφήνοντας τους πάντες έκπληκτους) ότι τους μαγνητοφωνούσε.

***
Ο Ευκλείδης, ο Κόρφα και η εποπτεία

Με το γνωστό βρετανικό του χιούμορ – το οποίο ενίοτε είναι δυσνόητο για το ελληνικό κοινό και πολλές φορές μάλιστα έχει προκαλέσει και εσωκομματικά προβλήματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ – ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία. Μάλιστα στην ανάρτησή του στο facebook ο …παοκτζής Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρεται στη γέννηση του Τζον Κόρφα δηλώνοντας «περήφανος γι’ αυτό μας το κατόρθωμα» για να σχολιάσει ότι ο ίδιος έχει τόση σχέση με τη γέννηση του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα του ΠΑΟΚ όση έχει ο σημερινός πρωθυπουργός με την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία.

***
Υπουργικό με σούβλα και ζιβανία

Στις 30 Αυγούστου έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μην με ρωτήσετε για την ατζέντα γιατί αυτή ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί, αλλά θα έχει σχέση με τις παροχές στην ΔΕΘ. Το Υπουργικό θα γίνει και αυτή τη φορά δια ζώσης, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενα άλλο όμως Υπουργικό Συμβούλιο γίνεται και αυτό δια ζώσης, αλλά κάπως διαφορετικά από αυτά του Μαξίμου. Στην Κύπρο το Υπουργικό Συμβούλιο, συνεδρίασε χθες στην εξοχική προεδρική κατοικία στο Τρόοδος και όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, ακολούθησε γεύμα, με τις σούβλες να παίρνουν «φωτιά» από νωρίς το πρωί, ενώ στο τραπέζι υπάρχει και ζιβανία, το παραδοσιακό κυπριακό απόσταγμα που παράγεται στο νησί από στέμφυλα, δηλαδή το υπόλειμμα σταφυλιών που πιέστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οινοποίησης που αναμειγνύονται με ξηρά κρασιά που παρήχθησαν από τις τοπικές ποικιλίες σταφυλιών. Ευτυχώς το τσιμπούσι με τη ζιβανία γίνεται μετά τη λήξη του Υπουργικού, γιατί διαφορετικά ποιος ξέρει…

***
Η Τσελεστίνα για… Πρόεδρος

Όπως ξέρετε στην Κύπρο άρχισε για τα καλά ο προεκλογικός αγώνας τω προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2023. Αυτό το 2023 τελικά θα είναι ένας μοναδικός εκλογικός χρόνος, εκλογές στην Κύπρο, (διπλές) εκλογές στην Ελλάδα, αλλά εκλογές και στην Τουρκία. Εν πάση περιπτώσει ανάμεσα στους υποψηφίους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας εμφανίζεται και μία ονόματι Τσελεστίνα Ντε Πέτρεο. Τι όνομα θα πείτε είναι αυτό για Κύπρια; Είναι σοπράνο και δραστηριοποιήθηκε στις τάξεις του ΕΛΑΜ (να θυμίσω ότι είναι εθνικιστικό κόμμα, αδελφό της Χρυσής Αυγής και υποστηρίζει Κασιδιάρη) από το οποίο όμως πρόσφατα παραιτήθηκε. Παππούς της ήταν ο εκ των συνιδρυτών του ΔΗΣΥ (κόμμα που ίδρυση ο Γλαύκος Κληρίδης και σήμερα είναι κυβερνών κόμμα) και επί σειρά ετών βουλευτής Λέανδρος Ζαχαριάδης, εξ ου και το ονοματεπώνυμό της ήταν Έμιλυ Ζαχαριάδου προτού γίνει καθολική. Ουδείς θα είχε ασχοληθεί με την Τσελεστίνα (που το όνομά της θυμίζει κάποια από τα τραγούδια των ABBA), εάν δεν υπέβαλε μανιφέστο, το οποίο αποτελείται από… 69 προτάσεις. Ανάμεσα στις προτάσεις- παροχές (εάν εκλεγεί Πρόεδρος) είναι και οι παρακάτω, έτσι όπως ο ίδια τις διατύπωσε: «Θα δώσω διαμέρισμα επικαρπία σε όλες τις Ελληνοκύπριες γυναίκες 2ης γενιάς από την μεριά των μητέρων τους οι οποίες είναι μόνιμοι κάτοικοι των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου. Ισχύει και για γκέι άνδρες και τρανσέξουαλ προς γυναικείο φύλο και μπαϊσέξουαλ». Η υποψήφια πρόεδρος Ντε Πέτρο ανακοινώνει ότι θα δώσει σε όλες τις Κύπριες γυναίκες ΚΑΙ αφορολόγητο αυτοκίνητο! Επάγγελμα: διαχειρίστρια πολυκατοικίας

***
Κουΐζ:

Ποιο είναι το νέο χοτ ζευγάρι της πολιτικής (αμφότεροι διαζευγμένοι), που μεσούντος του θέρους βρέθηκαν σε χοτ νησιά των Κυκλάδων;