Σημαντική μείωση καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου με φόντο το σενάριο για ακόμα πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed που θα αποδυναμώσουν την παγκόσμια οικονομία και θα μειώσουν τη ζήτηση καυσίμων. Την ίδια στιγμή, η ενίσχυση του δολαρίου είναι ένας ακόμη παράγοντας που ασκεί πίεση στις τιμών του πετρελαίου.

Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Οκτώβριο υποχώρησαν κατά 1,20 δολάρια ή 1,2% στα 95,52 δολάρια το βαρέλι έως τις 07:58 ώρα Ελλάδος.

Διαβάστε ακόμη: Fed: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Γιατί δεν πρέπει να βιαστούμε να χαρούμε για τα νεότερα στοιχεία μείωσης του πληθωρισμού

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού για παράδοση Σεπτεμβρίου, που λήγουν τη Δευτέρα, υποχώρησαν κατά 1,24 δολάρια ή 1,4%, στα 89,53 δολάρια το βαρέλι. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Οκτωβρίου ήταν στα 89,27 δολάρια, μειωμένο κατά  1,17 δολάρια ή 1,3%.

Τόσο το Brent όσο και το WTI είχαν καταγράψει κέρδη για τρεις συνεχόμενες ημέρες από Τετάρτη μέχρι Παρασκευή την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση απώλεσαν 1,5%.

Εν αναμονή της ομιλίας Πάουελ

Καθοριστικό ρόλο στη μείωση των τιμών του πετρελαίου παίζει η αναμονή για μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων και η παράλληλη ενίσχυση του δολαρίου, εκτιμούν οι αναλυτές, όπως σημειώνει το Reuters.

Οι επενδυτές βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στην ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο ετήσιο ρατεντβού των τραπεζιτών στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η Fed έχει μεγαλύτερα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων σε σχέση με τις κεντρικές τράπεζες άλλων μεγάλων οικονομιών.

Η Κίνα

Ένας ακόμη παράγοντας που επηρέασε την πορεία των τιμών του πετρελαίου είναι οι ανησυχίες για επιβράδυνση της ζήτησης από την πλευρά της Κίνας, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, λόγω της κρίσης ρεύματος στα νοτιοδυτικά που προκλήθηκε από τον καύσωνα.

Ενδεικτικό είναι ότι η νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν της Κίνας θα επεκτείνει τους περιορισμούς στους καταναλωτές βιομηχανικής ενέργειας μέχρι τις 25 Αυγούστου σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η φθίνουσα παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών μετά από ένα μακρύ κύμα καύσωνα.

Ταυτόχρονα, σήμα ανησυχία για την κινεζική οικονομία εκπέμπει η απόφαση του Πεκίνου να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού και το επιτόκιο αναφοράς των στεγαστικών δανείων προκειμένου να τονώσει την οικονομία μετά από τη μεγάλη περίοδο καταπόνησης λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.