Σε αύξηση των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς κατά 75 μονάδες βάσης, προχώρησε η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), δίνοντας συνέχεια στην άκρως επιθετική νομισματική πολιτική που άνοιξε τον Ιούνιο, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Με το βλέμμα κολλημένο στον στόχο μείωσης του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, η Federal Reserve έκανε πράξη την προαναγγελθείσα «επίθεση» κατά της γενικευμένης αύξησης των τιμών, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις ανησυχίες για τον κίνδυνο μελλοντικής ύφεσης στην οικονομία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ακόμα ισχυρή, αν και οι αιτήσεις για ανεργία έχουν αρχίσει να αυξάνονται.

Η νέα αύξηση, που ανακοινώθηκε στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της Fed, η 4η μέσα στο 2022, οδηγεί το εύρος στόχου για το επιτόκιο στο 2,25% με 2,5%, ωθώντας το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019. Βέβαια, καθώς οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ανοδικές και η οικονομική πίεση διαφαίνεται ξεκάθαρα στους δείκτες και στα εταιρικά αποτελέσματα, οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από την ερχόμενη άνοιξη, αφού πρώτα τα ανεβάσει στο 3,4% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, τονίζεται πως «ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες, δημιουργώντας πρόσθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και επιβαρύνοντας την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα».  Επιπλέον, επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.

Οι δηλώσεις Πάουελ

Σύμφωνα με τον Τζέρομ Πάουελ «έχουμε τα εργαλεία να επαναφέρουμε τις τιμές εκεί που πρέπει». Παράλληλα, τόνισε πως η οικονομία, η οποία έχει περάσει δύσκολα τα τελευταία 2,5 χρόνια, έχει αποδειχθεί ανθεκτική, ενώ προανήγγειλε νέα ανάλογη αύξηση επιτοκίων και στην επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο.

Μπορεί να αποφευχθεί η ύφεση;

«Καμπανάκι» για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας χτύπησε χθες και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, σημειώνοντας ότι επιβραδύνεται, παραδεχόμενη τον κίνδυνο ύφεσης και λέγοντας ότι μια γενικότερη αρνητική πορεία της οικονομίας δεν είναι αναπόφευκτη.

Ωστόσο, μιλώντας στην εκπομπή του NBC «Meet the Press», η Γέλεν είπε ότι ο δυναμισμός των προσλήψεων, αλλά και οι δαπάνες των καταναλωτών δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν βρίσκεται σε ύφεση επί του παρόντος.

Κέρδη στις αγορές

Νωρίτερα, με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς έλαβαν σημαντικά στηρίγματα από τα εταιρικά αποτελέσματα, την ώρα που ανέμεναν και την απόφαση νομισματικής πολιτικής από την αμερικανική Federal Reserve.

Την ίδια ώρα, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε κέρδη 0,67% στις 834,85 μονάδες, αναμένοντας όπως και όλες οι αγορές παγκοσμίως, την απόφαση στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για τα επιτόκια. Διότι αυτή η απόφαση κρίνει και τις προοπτικές των αγορών εκτός ΗΠΑ, προκαλώντας μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων.