Έτοιμη για νέες διαπραγματεύσεις με τη ρωσική εταιρεία Gazprom, δηλώνει η Βουλγαρία, επειδή ήδη ξεκίνησαν να εκφράζονται φόβοι για ελλείψεις στο φυσικό αέριο τον χειμώνα.

Η Βουλγαρία αποτελεί μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες όπου διακόπηκαν οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, επειδή αρνήθηκε κιόλας να το πληρώνει σε ρούβλια, εντείνοντας τις προσπάθειές της για να διαφοροποιήσει τις πηγές ανεφοδιασμού της.

Όμως, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της και για αυτό δηλώνει έτοιμη να διαπραγματευτεί εκ νέου με τη ρωσική Gazprom για παροχή φυσικού αερίου.

Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις

Ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας, Ρόσεν Χρίστοφ, δήλωσε σήμερα (22.8.2022) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι «είναι πλέον αναπόφευκτες» οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom Export «για να ξαναρχίσουν οι παραδόσεις της τρέχουσας σύμβασης» η οποία λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου.

Όπως εξήγησε, αυτή είναι «η μόνη λύση» ώστε να διατηρηθούν σε αποδεκτό επίπεδο οι λογαριασμοί για τις επιχειρήσεις. Ο Χρίστοφ είχε καλέσει νωρίτερα τα συνδικάτα των εργαζομένων και τους εργοδότες να στηρίξουν αυτήν την αλλαγή στρατηγικής.

«Οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom θα είναι δύσκολες», προειδοποίησε, υπογραμμίζοντας ότι η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Η πληρωμή σε ρούβλια

Αντιδρώντας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε οι αγοραστές φυσικού αερίου από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια. Σε διαφορετική περίπτωση, απείλησε ότι θα διακοπεί ο ανεφοδιασμός τους.

Οι χώρες που δεν υπάκουσαν, είδαν να κλείνει η στρόφιγγα: εκτός από τη Βουλγαρία, το ίδιο συνέβη με την Πολωνία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Λετονία. Στις άλλες χώρες οι ροές είχαν μειωθεί κατά περίπου 70% τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ