Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα διατηρεί προβάδισμα 15 μονάδων έναντι του ακροδεξιού διαδόχου του στο αξίωμα Ζαΐχ Μπολσονάρου, ωστόσο ο τελευταίος έχει πλέον κλείσει αρκετά την ψαλίδα ενόψει των εκλογών της 2ης Οκτωβρίου, υπέδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου αναφοράς Datafolha που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη.

Ισχνές πιθανότητες για νίκη από τον πρώτο γύρο

Σύμφωνα με την κυλιόμενη δημοσκόπηση αυτή, ο Λούλα πιστώνεται το 47% των προθέσεων ψήφου (αμετάβλητο από την προηγούμενη εκδοχή της, την 28η Ιουλίου), ενώ ο κ. Μπολσονάρου αύξησε το δικό του ποσοστό στο 32% (+3).

Το προβάδισμα του πρώην προέδρου επί του νυν, που βρισκόταν στις 21 μονάδες τον Μάιο, δεν έχει πάψει να συρρικνώνεται. Έφθανε τις 29 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Τα δύο φαβορί των εκλογών άρχισαν και τυπικά τις προεκλογικές τους εκστρατείες προχθές Τρίτη.

Ο κ. Μπολσονάρου αύξησε τις κοινωνικές δαπάνες για τους φτωχότερους Βραζιλιάνους, κάτι που συνέβαλε στην άνοδο του ποσοστού του, ενώ πίεσε τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras να μειώσει τις τιμές των καυσίμων ώστε να φρενάρει τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το Νταταφόλια, ο Λούλα διατηρεί κάποιες, αν και είναι ισχνότερες πλέον, πιθανότητες να κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Σε περίπτωση που χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος, την 30ή Οκτωβρίου, θα κερδίσει  εξασφαλίζοντας το 54% έναντι ενός 37% του ηγέτη της βραζιλιάνικης άκρας δεξιάς.

Η δημοσκόπηση της Νταταφόλια διενεργήθηκε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 5.774 ψηφοφόρων σε 281 βραζιλιάνικες πόλεις προχθές Τετάρτη 17η και χθες Πέμπτη 18η Αυγούστου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2%.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ