Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, είναι «ένας άρρωστος που πιστεύει ότι το πρόβλημα της Βραζιλίας λύνεται με τα όπλα», καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί σήμερα Σάββατο από το BBC.

«Το πρόβλημα της Βραζιλίας λύνεται με βιβλία και με σχολεία» εκτιμά ο άλλοτε συνδικαλιστής και ιστορικός ηγέτης της Κεντροαριστεράς της λατινοαμερικάνικης χώρας, που εκτίει ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και δέκα μηνών για διαφθορά.

Διάταγμα που υπέγραψε αυτήν την εβδομάδα ο Μπολσονάρου, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο και υποσχόταν προεκλογικά να πατάξει την ενδημική βία στη Βραζιλία, θα επιτρέψει σε χιλιάδες πολίτες να οπλοφορούν στους δρόμους ή στη δουλειά τους.

Αιρετοί, λειτουργοί του δικαστικού συστήματος, οδηγοί, δικηγόροι, ακόμη και ορισμένοι δημοσιογράφοι θα έχουν πλέον δικαίωμα να φέρουν όπλα. Οι επικριτές του μέτρου το χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό και τονίζουν πως θα επιδεινώσει τη βία στη Βραζιλία.

Ο Λούλα, φυλακισμένος από τον Απρίλιο του 2018, έλαβε άδεια τον περασμένο μήνα από τη δικαιοσύνη να μιλά στον Τύπο. Στην πρώτη του συνέντευξη, την 26η Απριλίου, είχε δηλώσει στις εφημερίδες El País και Folha de S.Paulo ότι τη διακυβέρνηση της Βραζιλίας πλέον έχει αναλάβει μια «συμμορία» που αποτελείται από «παλαβούς».

Ο ιστορικός ηγέτης του Κόμματος Εργαζομένων (PT) καταδικάστηκε σε μια υπόθεση που συνδεόταν με την έρευνα «Πλύσιμο Αυτοκινήτου-Εξπρές», για το γιγαντιαίο σκάνδαλο γύρω από τις προμήθειες της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras.

Δηλώνει πάντα αθώος και θύμα ενός πολιτικού διωγμού, με αληθινό στόχο να εμποδιστεί η βραζιλιάνικη Κεντροαριστερά να ανακτήσει την εξουσία.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)