ΥΛΙΚΑ (για 3-4 μερίδες)

3 μεγάλα κολοκύθια (περίπου 650 γραμμάρια)

2-3 πατάτες (περίπου μισό κιλό)

2-3 ντομάτες (450 γραμμάρια)

Ελαιόλαδο (περίπου ¾ κούπας για τις παραπάνω ποσότητες)

Αλάτι

4-6  αυγά

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες . Τα αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε στην άκρη Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε  σε λεπτά μπαστουνάκια. Τις αλατίζουμε. Βάζουμε το λάδι σε τηγάνι να κάψει και τηγανίζουμε τις πατάτες. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια. Μερικά θα είναι ξεροτηγανισμένα, μερικά όχι, αλλά πρέπει να έχουν μαλακώσει όλα. Τα βγάζουμε κι αυτά από το τηγάνι. Αν μας φαίνεται πολύ το λάδι στο τηγάνι αφαιρούμε λίγο, και προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ή κομμένες στο χέρι σε μικρά καρεδάκια. Όχι στο multi πάντως. Χτυπάμε σε ένα πιάτο τα αυγά με λίγο αλάτι (όχι στο multi). Σε 10 λεπτά περίπου, βάζουμε στο τηγάνι τις πατάτες και τα κολοκυθάκια και τα ανακατεύουμε χωρίς να τα σπάσουμε. Θέλουμε σε κάθε μέρος του τηγανιού, να υπάρχουν και πατάτες και κολοκύθια και ντομάτα. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα αυγά.

Με το πιρούνι δημιουργούμε μικρές τομές ώστε να ψήνεται το αυγό και στο εσωτερικό του σφουγγάτου, αλλά δεν ανακατεύουμε. Όταν είναι έτοιμο από τη μια μεριά (ανασηκώνουμε ελαφρά από μια άκρη για να βλέπουμε τι γίνεται) το γυρίζουμε με ένα σκέπασμα από την άλλη, προσεκτικά να μη μας πέσει αλλά και να μη ζεματιστούμε με το καυτό περιεχόμενο του τηγανιού. Το αφήνουμε να γίνει και από την άλλη μεριά και το σερβίρουμε ζεστό, ή σε θερμοκρασία δωματίου.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1) Μπορούμε να μεταφέρουμε τα υλικά σε πυρέξ και να το ψήσουμε στο φούρνο μέχρι να ψηθεί το αυγό. Είναι πιο υγιεινό αλλά η νοστιμιά του τηγανιού είναι άλλη…

2) Σε ακόμη πιο light εκδοχή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φούρνο και στο μαγείρεμα των πατατών και των κολοκυθιών, και στο ψήσιμο του σφουγγάτου. Αυτό συστήνεται σε εποχές δίαιτας, γιατί χρησιμοποιούμε ελάχιστο λάδι.

3) Μπορούμε να προσθέσουμε στο αυγό, τυρί τριμμένο (φέτα, ξινομυζήθρα, ή άλλο), γάλα και ακόμη ψιλικομμένο δυόσμο. Θα έχουμε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα, πολύ ωραίο. Εδώ αναφέρω την παραδοσιακή συνταγή.