Προετοιμασία 60΄, Αναμονή 60΄, Ψήσιμο 60’

ΥΛΙΚΑ (για ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί διαμέτρου 40 εκ. ή ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο ταψί 40Χ35 εκ.)

Για το φύλλο

350 γρ. αλεύρι μισό-μισό κίτρινο και σκληρό αλεύρι Νο 1

150 ml χλιαρό νερό

40 ml  ελαιόλαδο (4 κουτ. σούπας)

10 ml λεμόνι ή ξίδι (1 κουτ. σούπας)

½ κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

1 κιλό ξερά κρεμμύδια σε καρεδάκια

1 μάτσο κρεμμύδια φρέσκα σε ροδέλες

2 πράσα σε ροδέλες

2 καρότα τριμμένα στον τρίφτη

1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

1 ματσάκι μάραθος ψιλοκομμένος

2 κουτ. σούπας φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος

1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος

1 κουτ. σούπας ρίγανη

150 ml ελαιόλαδο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Γέμιση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε πρώτα τα ξερά κρεμμύδια (χωρίς νερό και χωρίς λάδι) και τα αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά να μαραθούν ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και τα πράσα και τα αφήνουμε να μαραθούν ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα.  Οταν μαραθούν όλα τα λαχανικά μας προσθέτουμε αλατοπίπερο, το λάδι και τα μυρωδικά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.  Αφήνουμε την κατσαρόλα στο σβηστό μάτι για 10 λεπτά.

Αδειάζουμε τη γέμιση σ’ ένα σουρωτήρι και περιμένουμε να στραγγίξουν τα υγρά της. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Φύλλο: Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια τρύπα στη μέση και προσθέτουμε όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά στο χέρι. Στο μίξερ θα χρειαστούμε 6-7 λεπτά. Πρέπει να είναι λεία και αρκετά μαλακή για να ανοίγει εύκολα.

Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μια ώρα τουλάχιστον.  Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 μπαλάκια. Τα δύο από τα 7 θα είναι μεγαλύτερα από τα άλλα και θα τα ανοίξουμε σε δύο φύλλα μεγαλύτερα από τη διάμετρο του ταψιού. Τα άλλα πέντε θα είναι στη διάμετρο του ταψιού.

Αφού ξεκουραστεί η ζύμη αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε τα δύο πρώτα μεγάλα μπαλάκια ζύμης με τη βέργα ή τον πλάστη. Αυτά θα μπουν στον πάτο του ταψιού και θα εξέχουν από τα τοιχώματα.  Λαδώνουμε κάθε φύλλο που βάζουμε στο ταψί πριν προσθέσουμε το επόμενο. Ανοίγουμε έπειτα τα δύο επόμενα μπαλάκια και τα βάζουμε στο ταψί. Ρίχνουμε τη γέμιση σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει. Τη στρώνουμε ομοιόμορφα στην πίτα. Ανοίγουμε τα 3 τελευταία μπαλάκια ζύμης και τα προσθέτουμε στο ταψί λαδώνοντάς τα ένα-ένα.

Κάνουμε τον κόθρο (το γύρω-γύρω της ζύμης) φέρνοντας μέσα το φύλλο που εξέχει. Στρίβουμε ελαφρώς τη ζύμη για να μη γίνει σφιχτός ο κόθρος και να ψηθεί καλά. Λαδώνουμε καλά το τελευταίο φύλλο. Ψήνουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.