Πρεμιέρα σήμερα για το νέο ομόλογο της CPLP SHIPPING HOLDINGS PLC, με εγγυήτρια την Capital Product Partners. Η διοίκηση και ο διευθύνων σύμβουλος  της CPLP κ. Γεράσιμος Καλογηράτος κήρυξαν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστήριου Αθηνών στις 10.30 το πρωί.

Όπως ανακοινώθηκε από την CPLP SHIPPING HOLDINGS PLC, τα έσοδα της Δημόσιας Προσφοράς από την έκδοση του Κοινού Ομολογιακού Δανείου ανήλθαν σε 100 εκατ. ευρώ και ότι οι δαπάνες Έκδοσης εκτιμώνται σε 3,35 εκατ. ευρώ περίπου, οι οποίες και θα αφαιρεθούν από τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια. Τα αντληθησόμενα κεφάλαια, αφαιρουμένων των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης του ΚΟΔ θα ανέλθουν σε καθαρό ποσό 96,65 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλες επενδύσεις σε νέα πλοία από την ελληνική ναυτιλία – Πρωταγωνιστεί η Capital Product Partners

Τα ως άνω συνολικά καθαρά αντληθησόμενα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν, αρχής γενομένης από την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των Ομολογιών στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και πάντως όχι πέραν της 31.03.2023, για την αγορά εκ μέρους της Εκδότριας, σε εύλογη αξία, από την Εγγυήτρια του συνόλου των μετοχών της Υπό Εξαγορά Εταιρείας. Για την αποτίμηση της εύλογης αξίας της καθαρής θέσης της Υπό Εξαγορά Εταιρείας συντάχθηκε έκθεση αποτίμησης από την KPMG Σύμβουλοι Μονοπρόσωπη Α.Ε.

Συγκεκριμένα, η αξία των Ιδίων Κεφαλαίων της Υπό Εξαγορά Εταιρείας προσδιορίστηκε σε 106,38 εκατ. δολ. ΗΠΑ.

Η υπό εξαγορά εταιρεία είναι η Atrotos Gas Carrier Corp., στην οποία ανήκει το πλοίο LNG/C Aristidis I και το οποίο έχει ναυλωθεί στην εταιρεία BP, μη συνδεδεμένο πρόσωπο, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 ή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2033 εάν ο ναυλωτής κάνει χρήση των τεσσάρων δικαιωμάτων παράτασης της σύμβασης ναύλωσης.

Το εκτιμώμενο τίμημα εξαγοράς των μετοχών της Υπό Εξαγορά Εταιρείας ανέρχεται έως του ποσού των 106,38 εκατ. δολ. ΗΠΑ (ή, κατά προσέγγιση, έως του ποσού των 104,52 εκατ. ευρώ. Το ελλείπον ποσό για την εξόφληση του συνολικού τιμήματος για την αγορά του συνόλου των μετοχών της Υπό Εξαγορά Εταιρείας, κατόπιν της ανωτέρω διάθεσης, εκτιμάται ότι θα καλυφθεί είτε με χρήση ιδίων κεφαλαίων, τo απαιτούμενο ύψος των οποίων θα επιτευχθεί μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εκδότριας, ή/και μέσω δανεισμού της Εκδότριας. Εφόσον, κατόπιν της ανωτέρω διάθεσης, παραμένουν αδιάθετα καθαρά αντληθησόμενα κεφάλαια, ιδίως σε περίπτωση ακραίας μεταβολής της συναλλαγματικής ισοτιμίας EUR/USD με σημαντική πτώση του δολαρίου Η.Π.Α. έναντι του Ευρώ, αυτά θα χρησιμοποιηθούν μέχρι εξαντλήσεως και πάντως εντός 18 μηνών από την Ημερομηνία Έκδοσης του Ομολογιακού Δανείου, για την κάλυψη κεφαλαίων κίνησης της Εκδότριας.

Οι δαπάνες έκδοσης του Ομολογιακού Δανείου θα αφαιρεθούν από τα συνολικά αντληθησόμενα κεφάλαια.

Τα αντληθησόμενα κεφάλαια από το Ομολογιακό Δάνειο, έως την πλήρη διάθεσή τους, θα παραμείνουν κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Εκδότριας σε δολ ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η  συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές, οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά, ανήλθε σε 359,49 εκατ. ευρώ. Η ευρεία ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθεί η Δημόσια Προσφορά 3,6 φορές και το σύνολο των συμμετεχόντων επενδυτών να ανέλθει σε 7.257. Η τιμή διάθεσης των Ομολογιών έχει προσδιοριστεί στο άρτιο, ήτοι €1.000 ανά Ομολογία. Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 4,40% και το επιτόκιο των Ομολογιών σε 4,40% ετησίως. Οι Ομολογίες κατανεμήθηκαν βάσει της έγκυρης ζήτησης που εκδηλώθηκε επί της απόδοσης 4,40% ως εξής: α) 78.000 Ομολογίες (78,0% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) σε Ιδιώτες Επενδυτές, επί συνολικού αριθμού 229.289 Ομολογιών για τις οποίες εκδηλώθηκε έγκυρη ζήτηση (δηλαδή ικανοποιήθηκε το 34,0% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών και στη συγκεκριμένη απόδοση) και β) 22.000 Ομολογίες (22,0% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) σε Ειδικούς Επενδυτές επί συνολικού αριθμού 127.200 Ομολογιών για τις οποίες εκδηλώθηκε έγκυρη ζήτηση (δηλαδή ικανοποιήθηκε το 17,3% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών και στη συγκεκριμένη απόδοση).