Προετοιμασία 10′

ΥΛΙΚΑ (για 1 μερίδα)

15 πολύ λεπτές φέτες απάκι

1 πράσινη καυτερή πιπεριά (σε μικρούς κύβους)

4-5 ντοματίνια

50 γρ. ώριμη γραβιέρα Κρήτης, σε φλοίδες

6-7 κομμάτια πεπόνι

4-5 ελιές φιλέτο

1 κ.γ. κουκουνάρι καβουρδισμένο

50 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά (π.χ. δυόσμος, βασιλικός)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε τα ντοματίνια και τα μυρωδικά, και ξεχωρίζουμε τα φύλλα. Καθαρίζουμε το πεπόνι. Βγάζουμε το κουκούτσι από τις ελιές και τις κόβουμε σε μακρόστενα φιλέτα. Κόβουμε τα ντοματίνια στα δύο και το πεπόνι σε αντίστοιχο μέγεθος.

Σε ένα μεγάλο πιάτο, απλώνουμε το απάκι και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά από επάνω εναλλάξ καλύπτοντας το αλλαντικό ώστε να μοιραστούν ανάλογα και να υπάρχουν όλες οι γεύσεις και υφές σε κάθε μπουκιά. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και τελευταία βάζουμε τα μυρωδικά.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Το μεγάλο μυστικό στις σαλάτες είναι η επιλογή των καλύτερων υλικών εποχής. Επιλέγουμε ντοματίνια στο τσαμπί που να μην έχουν μπει στο ψυγείο, όχι το πιο γυαλιστερό πεπόνι αλλά ένα που να είναι λερωμένο από το χώμα που ακουμπούσε ωριμασμένο από τον καλοκαιρινό ήλιο, που να μοσχοβολάει πριν καν το κόψουμε, μία γραβιέρα πικάντικη με ωραία αισθητή οξύτητα που μαζί με τα ντοματίνια, το πιπεράτο ελαιόλαδο και την καυτερή πιπεριά θα μας δημιουργήσουν το καλύτερο ντρέσινγκ. Τα μυρωδικά θα είναι φρέσκα, κομμένα από τη γλάστρα για δροσερή αντίθεση. Το απάκι, ώριμο με αισθητό το κάπνισμα και τα αρώματά του, μαζί με τα καβουρδισμένα κουκουνάρια θα μας δώσουν γήινα αρώματα και διαφορετικές υφές.