Στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα «γράφουν και σβήνουν» ονόματα υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ στον χάρτη βάζουν βελάκια για τις εκλογικές περιφέρειες που στοχεύουν και αποτελούν για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κεντρικό εκλογικό στόχο. Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να «πάγωσε» τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και να μιλάει και πάλι για εξάντληση της τετραετίας, αλλά στο επιτελείο του κ. Τσίπρα είναι «έτοιμοι για όλα» ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Υπό αυτή τη συλλογιστική δεν έχει τεθεί εκτός της ανάλυσής τους το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες στις αρχές Οκτωβρίου και ως εκ τούτου η προεκλογική προετοιμασία προχωράει κανονικά. Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν και από την Κουμουνδούρου να διοχετεύονται διάφορα ονόματα υποψηφίων για τις εκλογές. Μάλιστα, όπως λένε στο επιτελείο του κ. Τσίπρα, υπάρχει μεγάλη προσφορά υποψηφιοτήτων που καθιστά και τη διαδικασία επιλογής ιδιαίτερη, ενώ τονίζουν πως θα εμφανιστούν στις λίστες πρόσωπα με πολύ ενδιαφέρον και τα οποία έχουν καλή δημόσια εικόνα και παρουσία στις τοπικές κοινωνίες.

Κοιτώντας τον εκλογικό χάρτη

Πριν από τις λίστες όμως, υπάρχει και η στρατηγική επικέντρωση που γίνεται σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δίνει βάρος στην Αττική, όπως είναι αναμενόμενο, καθώς οι μισοί περίπου ψηφοφόροι ψηφίζουν στις τρεις περιφέρειες της πάλαι ποτέ ενιαίας Β’ Αθήνας (Βόρειος, Νότιος και Δυτικός Τομέας), στην Α’ Αθηνών, στην Α’ και στη Β’ Πειραιώς και στην Ανατολική και Δυτική Αττική.

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν στο γραφείο του κ. Τσίπρα, αυτή τη στιγμή υπάρχει καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σε νομούς όπως η Ηλεία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα, όπου υποχωρεί η ΝΔ σύμφωνα με συνεργάτες του. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται για συμβολικούς λόγους και στον τόπο καταγωγής του κ. Τσίπρα στην τριεδρική Αρτα, όπου έχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά από το κυβερνών κόμμα, και μάλιστα θεωρούν ότι υπό προϋποθέσεις – εξαρτάται από την εκλογική δύναμη του ΠαΣοΚ – μπορούν να κερδίσουν και δεύτερη έδρα εάν κατακτηθεί η πρωτιά.

Βάρος πέφτει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σε άλλες τριεδρικές, όπως οι Κέρκυρα, Βοιωτία και Λέσβος, ενώ είναι λογικό να δίνει μεγάλη σημασία να διατηρήσει τις δυνάμεις του στην Κρήτη, όπου λόγω εντοπιότητας του προέδρου του ΠαΣοΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, δέχεται πίεση. Οι εκλογικές περιφέρειες Εύβοιας και Κοζάνης είναι στο στόχαστρο του κ. Τσίπρα, καθώς θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της αργής αντιμετώπισης από την κυβέρνηση των προβλημάτων από τις περυσινές πυρκαγιές θα έχει εκλογικά κέρδη, όπως και ότι η διαδικασία απολιγνιτοποίησης (αν και προχθές αποφασίστηκε πλήρης ενεργοποίηση των λιγνιτικών μονάδων με αφορμή την ενεργειακή κρίση που βαθαίνει) θα πλήξει τη ΝΔ.

Στην Αττική, θεωρούν αυτή τη στιγμή, και με βάση την προ ημερών κεντρική εκδήλωση στο Περιστέρι με ομιλητή τον κ. Τσίπρα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει «πάρει κεφάλι σημαντικό» σε λαϊκές περιοχές της Δυτικής Αθήνας.

Αναζητώντας τα πρόσωπα-βιτρίνα

Το μείζον όμως είναι αυτή η καλή εικόνα που καταγράφεται, όπως τα ίδια ηγετικά στελέχη λένε, αν και οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη ΝΔ, να παγιωθεί και σε αυτό τονίζουν ότι θα βοηθήσουν και τα ονόματα των υποψηφίων που θα αρχίσουν να εμφανίζονται λίαν προσεχώς.

Εξάλλου ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει το διάστημα 20-30 Ιουλίου να κλείσει ο βασικός κορμός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και παρά τις συζητήσεις για εκλογές την άνοιξη του 2023, εντούτοις θα προχωρήσουν σε σταδιακή κοινοποίηση ονομάτων. Εμφαση δίνεται και στη «βιτρίνα» του κόμματος και θα υπάρξει συμμετοχή από τη «δεξαμενή σκέψης», το άτυποthink tank «σοφών»που συγκροτήθηκε εδώ και μήνες. Π.χ. ένα όνομα που έχει σχεδόν «κλειδώσει» για υποψήφιος της Διασποράς είναι ο ΟθωνΗλιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School και στοMassachusetts General Hospital Cancer Center των ΗΠΑ. Για εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας επίσης φέρεται σχεδόν κλεισμένο το όνομα του Γρηγόρη Γεροτζιάφα, αναπληρωτή καθηγητή Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI) στο Παρίσι και υπεύθυνο του Τμήματος Θρόμβωσης και Αιμόστασης του Service d’ Hématologie Biologique του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Tenon στο Ανατολικό Παρίσι. Σχεδόν βέβαιη είναι η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του Ρεθύμνου για τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας και πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, όπως και του Νικόλα Φαραντούρη, καθηγητή της Ευρωπαϊκής Εδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας, στην Κεφαλλονιά.

Οι συνεργασίες και τα μηνύματα στο ΠαΣοΚ

Από τον ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές διάστημα θα εντείνεται η πίεση στο ΠαΣοΚ, ζητώντας απαντήσεις για το τι θα πράξει στις εκλογές της απλής αναλογικής. Γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας από το Περιστέρι αναφέρθηκε στη σημασία ενός «μονομέτωπου αγώνα απέναντι στη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη» παρά τις «διαφορές» με τις άλλες δυνάμεις του Κέντρου και της Αριστεράς», όπως είπε. Το δίλημμα που έθεσε ήταν σαφές: «Πώς γίνεται κάποιοι να επιθυμούν προοδευτική, και μάλιστα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, και την ίδια στιγμή να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστούν μετεκλογικά με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη; Απάντηση δεν πήραμε, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να κρύβεται μέχρι να πάει στην κάλπη. Αν θέλει να έχει στοιχειώδη αξιοπιστία σε όσα λέει, οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα και χωρίς μισόλογα τις προθέσεις του και να αποκλείσει καθαρά κάθε προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη». Η κεντρική οδηγία προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ που εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης είναι να θέτουν το θέμα ζητώντας να απαντήσουν τα στελέχη του ΠαΣοΚ.

Το κεντρικό σύνθημα και το κυρίαρχο δίλημμα

Με σύνθημα «η πολιτική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει», όπως αυτό ακούστηκε στην προ ημερών συγκέντρωση στο Περιστέρι, θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το επόμενο διάστημα με κυρίαρχο το δίλημμα των εκλογών: «Πολιτική αλλαγή και εφιάλτης τέλος, ή εφιάλτης δίχως τέλος;». Εμφαση θα δοθεί στις θερινές περιοδείες στην καθημερινότητα των πολιτών, στην οικονομία, στην ακρίβεια, στο ενεργειακό, κ.α. και ουσιαστικά θα αναδειχθούν τα δύο βασικά θεμέλια του κυβερνητικού προγράμματος, την εποπτεία του οποίου έχει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «Κοινωνικό κράτος και δικαιοσύνη». Ενας από τους άξονες του προγράμματος είναι να υπάρξει ισχυρή εργατική νομοθεσία, κανόνες και αρχές και υπάρχει η πρόβλεψη για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, επαναφορά 8ώρου, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και σταδιακή εφαρμογή του 35ώρου χωρίς μείωση των αποδοχών.