«Ο Μητσοτάκης αμφιταλαντεύεται και ανατρέπει τον σχεδιασμό του για εκλογές γιατί προεξοφλεί ήττα» μεταδίδουν από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, με τον ίδιο να επιμένει ότι σε αυτό το ασταθές και ευμετάβλητο τοπίο μπορεί να υπάρξει «πολιτική σταθερότητα μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη». Μένει όμως να φανεί πότε θα στηθεί αυτή η πρώτη κάλπη που αναμένει η αξιωματική αντιπολίτευση και δεν πείθεται από τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας, ενώ θεωρεί ως ομολογία ήττας τις διαρροές για αλλαγή του εκλογικού νόμου και επαναφορά του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.

Επένδυση στην κοινωνική ατζέντα

Στο διάστημα έως τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, ο κ. Τσίπρας θα επενδύσει στη λεγόμενη κοινωνική ατζέντα με κατάθεση προτάσεων για συγκεκριμένα ζητήματα παράλληλα με τη σκληρή και μετωπική επιθετική στάση έναντι της κυβέρνησης και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην πρωθυπουργός αρχίζει να αναδεικνύει το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προ ημερών παρουσίασε προτάσεις για τη στεγαστική πολιτική, καθώς το ζήτημα της στέγης αποτελεί από τα σημαντικότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή, ειδικά στην Αττική.

Ο κ. Τσίπρας, όπως είχε παρουσιάσει «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή, ανέδειξε ένα σχέδιο για προσιτή κατοικία ιδιαίτερα σε νέα ζευγάρια και πρότεινε εξορθολογισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Παράλληλα αναφέρθηκε στη δημιουργία αποθέματος Προσιτής Οικονομικά Στέγης από κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του Δημοσίου, των δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού, κενά εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους δήμους κ.ά.  Το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει τη θέσπιση σημαντικών κινήτρων και διασφαλίσεων στους ιδιοκτήτες, όπως π.χ. φοροελαφρύνσεις, κατάργηση φόρου ενοικίου και ΕΝΦΙΑ. Ακόμα, περιλαμβάνει άμεσα μέτρα δράσης για τη στέγαση νέων και νέων ζευγαριών έως 40 ετών, όπως επιδότηση ενοικίου και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν τις κατοικίες σε νέα ζευγάρια και νέους.

Ο Μητσοτάκης χάνει σε αξιοπιστία

Επί του αμιγώς πολιτικού πλαισίου, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός, εγκλωβισμένος στα αδιέξοδά του, μαδάει τη μαργαρίτα για τις εκλογές και διαρκώς αλλάζει στάση. «Πλέον δεν τον πιστεύει κανείς, αφού δεν του έχει μείνει καμία αξιοπιστία. Ούτε οι βουλευτές και οι υπουργοί του, οι οποίοι πιέζουν για πρόωρες εκλογές γιατί η φθορά της ΝΔ διαρκώς γιγαντώνεται και ξέρουν ότι οι μισοί από αυτούς δεν θα επανεκλεγούν» τονίζουν κομματικά στελέχη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο παράγοντας πολιτικής αστάθειας και αυτό διότι, όπως διευκρινίζει σε συνομιλητές του, «ενώ ο ίδιος την πυροδότησε με σενάρια πρόωρων εκλογών στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, ανακοινώνοντας κάθε δεύτερη μέρα υποψηφίους και λέγοντας πως δεν μπορούμε να πάμε σε 12 μήνες προεκλογική περίοδο και κλίμα τοξικότητας και πόλωσης, τώρα θέλει να εμφανιστεί ως δήθεν εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας».

Βέβαια, στον απόηχο των δύο δημόσιων τοποθετήσεων του Πρωθυπουργού (στην Ολομέλεια και στον Ρ/Σ Σκάι), υπάρχει και η εξής εκτίμηση στην Κουμουνδούρου: εάν τελικά δεν προκηρύξει εκλογές για τον Σεπτέμβρη, όπως ο ίδιος είχε σχεδιάσει και προανήγγειλαν με ημερομηνίες και οι ίδιοι οι βουλευτές του, τότε ο μόνος λόγος είναι ένας, όπως εξηγούν συνεργάτες του κ. Τσίπρα: «Βλέπει ότι δεν του βγαίνουν τα κουκιά, ότι δεν θα είναι ξανά πρωθυπουργός και φοβάται την ήττα. Και προφανώς το θέμα δεν είναι αν θα βρει »δημοσκοπικό ξέφωτο» αλλά ότι δεν υπάρχει »ξέφωτο» για τον κ. Μητσοτάκη. Οτι η διαφορά που παρουσιάζεται σε δημοσκοπήσεις στην πρόθεση ψήφου – και η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τα ίδια τα ποιοτικά τους στοιχεία – δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι σαφώς μικρότερη. Αν ίσχυαν αυτές οι διαφορές, θα έκανε εκλογές για να τις κερδίσει χωρίς κανένα άγχος».

Η στοχοποίηση της απλής αναλογικής

Στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζουν ότι το μόνο αφήγημα που έχει μείνει στον κ. Μητσοτάκη είναι αυτό της «πολιτικής σταθερότητας», αλλά αυτό δεν γίνεται «α λα καρτ». Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο από την αποκωδικοποίηση των κινήσεων του κ. Μητσοτάκη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως ο Πρωθυπουργός στοχοποιεί την απλή αναλογική, που, όπως λένε, είναι αποδεκτή πλειοψηφικά από τους πολίτες (47% στις τάσεις της MRB) γιατί σχεδιάζει να μετατοπίσει το τέρμα επειδή δεν μπορεί να βάλει γκολ. «Θέλει να αλλάξει δηλαδή δεύτερη φορά σε μία θητεία τον ίδιο τον νόμο ενισχυμένης αναλογικής που αυτός έφερε, επειδή βλέπει ότι δεν μπορεί ούτε έτσι να έχει ελπίδες επανεκλογής. Αν το κάνει, απλά θα διασφαλίσει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρουν.

Τα σημεία-κλειδιά των γκάλοπ

Στο επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα ευρήματα των εξαμηνιαίων τάσεων της MRB και εστιάζουν στα εξής σημεία:

Α) Στην ερώτηση «Ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές έστω και με μία ψήφο;», το 40,5% των ερωτηθέντων απαντά η ΝΔ και το 37,3% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά -3,2%). Για πρώτη φορά οι πολίτες εμφανίζονται να ενοχλούνται περισσότερο από ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ παρά του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες.

Β) Στο ερώτημα «Ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά;» το 33,8% απαντά η ΝΔ ενώ το 30% θέλει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τη διαφορά να διαμορφώνεται μόλις στις 3,8 μονάδες. Στις τάσεις της MRB του Δεκεμβρίου η αντίστοιχη διαφορά ήταν 6,1%, με τους πολίτες να θέλουν να κερδίσει η ΝΔ έστω και με μία ψήφο σε ποσοστό 35,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 29,7%.

Γ) Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ χάνει το ψυχολογικό όριο των 30 μονάδων καταγράφοντας απώλειες 2 μονάδων σε έξι μήνες, με ποσοστό 29,3%. Η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι 7,2%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται στο 22,1% (άνοδος 0,9% σε έξι μήνες). Στις αντίστοιχες τάσεις της MRB του Δεκεμβρίου, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν 10,1% (απώλεια 2,9 μονάδων σε έξι μήνες), με το κυβερνών κόμμα στο 31,3% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 21,2%.

Δ) Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις ηλικίες 17-24 με 5,6% και στις ηλικίες 25-34 με 6,9%.

Ε) Οι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ προτιμούν με ποσοστό 25,2% μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνεργασία με τη ΝΔ μετά τις εκλογές προτιμά το 23,1% των ερωτηθέντων. Στο σύνολο των πολιτών το σενάριο προοδευτικής κυβέρνησης, δηλαδή τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠαΣοΚ τη θέλει το 17,7% ενώ τη συνεργασία ΝΔ-ΠαΣοΚ το 14,9%.

ΣΤ) Στην ερώτηση «Τι θα καθορίσει την ψήφο σας;» το 70,1% απαντάει η ακρίβεια, τομέας που είναι ο πιο αρνητικός για την κυβέρνηση και τη μέχρι στιγμής διαχείρισή της.