Την ώρα που το εισόδημα των νοικοκυριών γίνεται βορά των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και ενέργεια, οι ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης των κατοικιών συνεχίζουν να αυξάνονται ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό.

Μάλιστα, η άνοδος δεν αφορά μόνο περιοχές στις οποίες καταγράφεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω αναβάθμισης (π.χ. νέοι σταθμοί μετρό στον Πειραιά) ή ξένων επενδύσεων (νότια προάστια, κέντρο Αθήνας), αλλά και τις λεγόμενες «λαϊκές».

Αυξήσεις έως 19% στις τιμές πώλησης

Με βάση τα στοιχεία του δείκτη τιμών (SPI), που επιμελείται το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr., κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε επίπεδο πώλησης κατοικιών σε ετήσια βάση αφορούν περιοχές των νοτίων προαστίων της Αθήνας. Συγκεκριμένα, την Καλλιθέα (19%), το Μοσχάτο (16,3%), το Παλαιό Φάληρο (14,7%) και τον Αλιμο (15,8%).

Επίσης, ανοδική πορεία παρουσιάζεται και σε περιοχές του Κέντρου, όπως το Παγκράτι (15,9%) και τα Σεπόλια (15,4%), στα δυτικά (Αιγάλεω 20,3%) και στα βόρεια προάστια (Αγία Παρασκευή 14,9%), καθώς και στο υπόλοιπο Αττικής (Ραφήνα 17,2%).

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας που επηρεάζει την ακίνητη περιουσία άμεσα, όπως το αυξημένο κατασκευαστικό και ενεργειακό κόστος, αλλά και έμμεσα, όπως οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της γεωπολιτικής αστάθειας και των πληθωριστικών πιέσεων στον τουρισμό και στην επενδυτική δραστηριότητα, οι ζητούμενες τιμές πώλησης «τσίμπησαν» και από τρίμηνο σε τρίμηνο, με τις αυξήσεις να διαπερνούν όλες τις περιοχές.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη Βουλιαγμένη η τιμή πώλησης για ένα σπίτι σήμερα διαμορφώνεται στα 5.600 ευρώ ανά τ.μ. από 5.445 ευρώ ανά τ.μ. το πρώτο τρίμηνο του 2022 (αύξηση 2,84%), ενώ στην Αγία Βαρβάρα η τιμή πώλησης είναι σήμερα 1.083 ευρώ ανά τ.μ. από 1.036 το πρώτο τρίμηνο (+4,5%).

Στη Θεσσαλονίκη, οι ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας με βάση τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου είναι, μεταξύ άλλων, η Καλαμαριά, η Πυλαία, το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Τούμπα. Οι οικονομικότερες περιοχές εντοπίζονται στα προάστια της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις περιοχές Λαγκαδάς, Εχέδωρος, Μυγδονία, Αμπελόκηποι, Επανομή και Βασιλικά.

Εκρηξη αυξήσεων και στα ενοίκια

Οσον αφορά την ενοικίαση κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται σε περιοχές των νοτίων προαστίων όπως η Βάρη – Βάρκιζα (15,6%), η Βουλιαγμένη (14,8%) και το κέντρο – λιμάνι του Πειραιά (14,7%).

Ακόμη, η Κηφισιά με άνοδο ενοικίων στο 17,9% και η Νέα Ερυθραία με 12,5% στα βόρεια και το Παγκράτι (14,1%) στο Κέντρο έχουν επίσης σημειώσει ιδιαίτερη αύξηση.

Στη Θεσσαλονίκη επίσης καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στις μισθώσεις κατοικιών στα πέριξ του νομού σε διψήφιο ποσοστό, ήτοι κατά 14,7%.