Τίποτα από την πολιτική κουλτούρα που αναπτύχθηκε στη Γαλλία τις τελευταίες δεκαετίες δεν προϊδέαζε για το σημερινό σκηνικό, όπου ο κύκλος της ιστορικής διαδρομής των παραδοσιακών κομμάτων έχει κλείσει, μάλλον οριστικά, ενώ η χώρα πορεύεται από κρίση σε κρίση. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη βούλησης να υπάρξει διακομματική συνεργασία, αφού οι σχετικές συζητήσεις της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν με τη μετριοπαθή αντιπολίτευση έπεσαν στο κενό.

Ο φόβος πολιτικής παράλυσης είναι υπαρκτός και η πραγματικότητα για τον γάλλο πρόεδρο αμείλικτη. Υπολείπεται 44 ψήφων για την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, γεγονός που του δένει τα χέρια για να περνάει τα επίμαχα νομοσχέδια. Θα την αποδεχτεί; Θα καταφύγει στην παράγραφο 3 του άρθρου 49 του Συντάγματος ώστε να υιοθετεί νόμους χωρίς την έγκριση της Βουλής; Θα περιμένει τα πράγματα να φτάσουν στο μη περαιτέρω προκηρύσσοντας κάποια στιγμή πρόωρες εκλογές; Τίποτα δεν είναι πλέον σίγουρο, παρά μόνο ότι η κυβέρνησή του θα δώσει πραγματικές μάχες, σε ένα περιβάλλον στο οποίο «θα πρέπει να αντέξετε» όπως ο ίδιος είπε στη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου.

Από τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα δεν προέκυψαν μεγάλες εκπλήξεις. Από τα 43 μέλη της νέας κυβέρνησης, «οι μακρονιστές καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος» σχολιάζει ο «Monde».

Υπουργός Εσωτερικών παραμένει και ο Ζεράρ Νταρμανέν με διευρυμένες εξουσίες που περιλαμβάνουν και τις υπερπόντιες κτήσεις. Το πόστο κατείχε μέχρι πρότινος η Γιαέλ Μπρον Πιβέ που εξελέγη στην προεδρία της Βουλής – είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Γαλλίας που αναλαμβάνει τη θέση. Υπουργικές θέσεις καταλαμβάνουν επίσης το κόμμα Ορίζοντες του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, το κεντρώο MoDem και οι Ρεπουμπλικανοί που αποτελούν την πιθανότερη δεξαμενή στήριξης του Μακρόν στα επικείμενα νομοσχέδια.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης η Μπορν παρουσίασε ενώπιον της νέας Εθνοσυνέλευσης τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων είπε ότι το έλλειμμα της Γαλλίας θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το 3% ως το 2027, ενώ ψηλά στην ατζέντα θα είναι η στήριξη της αγοραστικής δύναμης που υπονομεύεται από τον πληθωρισμό.

Αρκετά από τα μέτρα «κατάφεραν να κερδίσουν την Αριστερά» έγραψε η εφημερίδα «Le Monde», όπως η μελλοντική επιστροφή του ιδιωτικού κολοσσού ενέργειας EDF στο γαλλικό Δημόσιο, εν μέσω ραγδαίας επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης. Ή η υπόσχεση μιας κοινωνίας «χωρίς αποκλεισμούς», με αναπροσαρμογή των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών, ιδίως των οικογενειακών επιδομάτων. Ομως άλλα μέτρα, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού με κύριο ζητούμενο την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, προκάλεσε την οργή των βουλευτών της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί για λίγη ώρα.

Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη μάχη θα δοθεί το φθινόπωρο στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, με την πόλωση να διαφαίνεται σφοδρή. Αυτό κατέδειξε και η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αριστερή συμμαχία NUPES, η οποία επικαλέστηκε μεν «ένα ζήτημα αρχής», δηλαδή το γεγονός ότι η Μπορν δεν ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, αλλά στην πραγματικότητα, όπως έγραψε η εφημερίδα «Le Figaro», στόχο είχε «να ανατρέψει την κυβέρνηση».