Στο 9,1% εκτινάχθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον μήνα Ιούνιο, μια επίδοση που υπερβαίνει τόσο την αντίστοιχη του Μαΐου (8,6%) όσο και τις εκτιμήσεις των αναλυτών (8,8%).

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα είναι τα χειρότερα των τελευταίων τουλάχιστον τεσσάρων δεκαετιών -και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο του 1981.

Εάν εξαιρέσουμε τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,9%, αρκετά υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών (5,5%).

Οι ανατιμήσεις

Το κύμα ανατιμήσεων, αυτή τη στιγμή, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς το πληθωριστικό πρόβλημα έχει επεκταθεί και πέραν των αντλιών βενζίνης ή των σούπερ μάρκετ. Ιδιαιτέρως αυξημένες τιμές παρατηρούνται τόσο στη στέγαση, όσο και στις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Και όλα αυτά, ενώ το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την αμερικανική ανάπτυξη του 2022 (στο 2,3% από 2,9% που είχε εκτιμήσει μόλις στα τέλη Ιουνίου), με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι δύσκολα οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση.

Οι κινήσεις της Fed

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή αναμένεται να δώσουν ώθηση στις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) για αποκατάσταση της σταθερότητας τους.

Ηδη τον περασμένο μήνα η Fed προχώρησε σε αύξηση επιτοκιών κατά 75 μονάδες βάσης, εγκαταλείποντας τα σχέδια για αύξησή τους κατά 50 μονάδες βάσης. Ηταν η πρώτη άνοδος, τέτοιου ύψους, από το 1994.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επίσης σηματοδοτήσει την πρόθεσή τους να αυξήσουν τα επιτόκια σε ένα επίπεδο που θα αρχίσει να περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα έως το τέλος του έτους και να διατηρήσουν μια επιθετική προσέγγιση για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έως ότου υπάρχουν στοιχεία ότι οι μετρήσεις του πληθωρισμού επιβραδύνονται προς ρυθμό πιο συνεπή με τον στόχο του 2%της Fed.