Από ρεκόρ σε ρεκόρ καλπάζει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Για άλλη μια φορά σήμερα, ο τιμάριθμος λιανικής ξεπέρασε τις ήδη δυσοίωνες εκτιμήσεις των αναλυτών «πιάνοντας» το 8,6% το Μάιο.

Σημείο κλειδί

Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση του δείκτη στο 8,3%. Τελικά τα νέα που ανακοινώθηκαν ήταν αρκετά χειρότερα, με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει στο 8,6%, που είναι το υψηλότερο σημείο για το δείκτη από το 1981.

Σε μηνιαία βάση, το άλμα του δείκτη έφτασε σε ρυθμό το 1%, από την αύξηση κατά 0,3% τον Απρίλιο.

Σημείο κλειδί στάθηκε η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων με την τιμή της βενζίνης να έχει ανέβει πάνω από τα 5 δολάρια το γαλόνι σε πολλές πολιτείες και να εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 6 δολάρια μέσα στο καλοκαίρι.

Οι τιμές ενέργειας ενισχύθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με τον περασμένο μήνα, με την συνολική αύξηση τους από τις αρχές της χρονιάς να φτάνει το 34,6%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές των τροφίμων κερδίζοντας άλλο 1,2% τον Μάιο, ποσοστό με το οποίο η συνολική τους άνοδο από τις αρχές της χρονιάς σκαρφάλωσε στο 10,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός, αφαιρώντας τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 6%, λίγο πάνω από το εκτιμώμενο 5,9%.

Καμπανάκι για την Fed 

Μόλις χθες ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν είχε προειδοποιήσει πως ο αμερικανικός πληθωρισμός δεν έχει “πιάσει” ακόμη ταβάνι, καθώς οι δυνάμεις που ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις διευρύνονται. Μάλιστα, είχε επαναλάβει τις επικριτικές του απόψεις για την Federal Reserve, που είχε λανθασμένα εκτιμήσει πέρυσι πως ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι πρόσκαιρος.

Έκτοτε η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε αντιστροφή της νομισματικής της πολιτικής, με δύο αυξήσεις των επιτοκίων, την τελευταία φορά κατά 50 μονάδες βάσης. Όμως, όπως φάνηκε και από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της τα μέλη του συμβουλίου φαίνεται πως αναγνωρίζουν πως θα χρειαστούν πολλαπλές ακόμη, όσο και δυναμικές, αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Μάλιστα, κάποια μέλη της έχουν ήδη καταθέσει στο τραπέζι την πρόταση για αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης το φθινόπωρο.

Δεδομένων των στοιχείων αυτών, οι αγορές προεξοφλούν πλέον ότι με την επιτάχυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την Fed τα επιτόκια θα κινηθούν στο 2,5% με 2,75% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Η Wall Street

Τα αρνητικά στοιχεία του πληθωρισμού είχαν άμεση επίδραση, όπως ήταν φυσικό στην αμερικανική αγορά.  Προσυνεδριακά η πτώση στα futures του Dow Jones διευρύνθηκε στις 279 μονάδες, ή 0,9%, ενώ οι απώλειες για τον S&P 500 και τον Nasdaq κυμάνθηκαν αντιστοίχως στο 1,1% και 1,4%.

Αναλόγως στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 2ετούς εκτινάχθηκε κατά 8 μονάδες βάσης πάνω από το 2,9%, ενώ του 10ετούς βρέθηκε στο 3,03%.

Πηγή ΟΤ