Προετοιμασία 1½ ώρα Αναμονή 1 ημέρα

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 1.200 γρ. ζύμης)

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για άνοιγμα φύλλου, πλάσιμο και πασπάλισμα

1/2 κ.γ. αλάτι

3 ποτήρια μακρόστενα (περίπου) νερό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το ένα ποτήρι νερό, ανακατεύουμε να το πιει το αλεύρι, συνεχίζουμε με το δεύτερο και τέλος με το τρίτο. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό για να βλέπουμε πόσο «θα πάρει» η ζύμη. Οσο πιο ξερό το ζυμάρι τόσο το καλύτερο. Αφού ενωθούν τα υλικά, αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας και τη ζυμώνουμε με δύναμη να μαλακώσει και να γίνει λεία. Την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια.

Πλαστά: Αν θέλουμε να κάνουμε πλαστά, ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε όσο πιο λεπτό φύλλο γίνεται. Αφού λοιπόν ανοίξουμε τα φύλλα, τα κόβουμε, χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό μαχαίρι, σε μακρόστενες λωρίδες. Τις στοιβάζουμε τη μία πάνω στην άλλη (όσες μπορούμε χωρίς να πέφτουν) και τις κόβουμε κάθετα σε μικρά παραλληλόγραμμα. Αμέσως τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να κόψουμε όλες τις λωρίδες. Απλώνουμε τα πλαστά σε ένα σεντόνι και τα αφήνουμε όλη μέρα να στεγνώσουν.

Μακαρούνες: Πλάθουμε τα μπαλάκια ζύμης σε λεπτά μπαστούνια και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια μήκους περίπου 2 εκ. Αφού κόψουμε με αυτόν τον τρόπο όλη τη ζύμη, παίρνουμε ένα-ένα τα μικρά κομματάκια, ώστε να είναι παράλληλα με το σώμα μας. Τα πιέζουμε με δύναμη με τα δύο δάχτυλα (δείκτη και μεσαίο), στο κέντρο τους και με μία κίνηση τα τραβάμε προς το μέρος μας και αμέσως τα ρολάρουμε προς την αντίθετη πλευρά. Αυτό το κάνουμε για να σχηματιστεί η χαρακτηριστική καμπύλη τους. Τα βάζουμε σε ένα σκεύος πασπαλισμένα με αλεύρι για να μην κολλάνε. Τέλος, τα απλώνουμε σε ένα σεντόνι και τα αφήνουμε όλη μέρα να στεγνώσουν.