Υπό το φως της αυξημένης τουρκικής επιθετικότητας εναντίον της Ελλάδας αλλά και της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επρόκειτο να ενημερώσει την Παρασκευή 1 Ιουλίου τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25).

Η ατζέντα της ενημέρωσης περιλαμβάνει όλα τα τρέχοντα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με αιχμή την επιθετικότητα της Άγκυρας εναντίον της Αθήνας. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν οι διαρκώς επιδεινούμενες ελληνορωσικές σχέσεις, στη σκιά των απελάσεων των Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα, αλλά και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια μετά την αποτυχημένη προσπάθεια για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σκοπίων και Τιράνων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η Αθήνα δίδει μεγάλη σημασία τόσο στη σταθερότητα και στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση της περιοχής όσο και στον ηγετικό ρόλο που η ίδια θεωρεί ότι πρέπει να έχει στη Βαλκανική.

Αρχικά, η ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 15 Ιουνίου. Ωστόσο, η απουσία ορισμένων βουλευτών στο εξωτερικό και η νόσηση κάποιων άλλων με κορωνοϊό ανέβαλαν τη διαδικασία.

Ο κ. Δένδιας έχει επανειλημμένως αναγνωρίσει τη σημασία της ενημέρωσης των κομμάτων, παρότι η τελευταία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Ωστόσο, λόγω της έντασης στα Ελληνοτουρκικά αλλά και για θεσμικούς λόγους, η διαδικασία θεωρείται απαραίτητη.

Είναι γεγονός, πάντως, ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει ανοιχτό δίαυλο με τους εκπροσώπους των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Κατρούγκαλο και Ανδρέα Λοβέρδο αντιστοίχως. Οι δύο βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τον κ. Δένδια και να ενημερώνονται όποτε το επιθυμούν δίχως αυτό να γνωστοποιείται. Κάτι που μοιάζει επιβεβλημένο ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης.