Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, καθώς συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό οι κινήσεις μείωσης του ρίσκου, εν μέσω έντονης ανησυχίας για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,6%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 2,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,96% στις 7.169 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,69% στις 12.783 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,80% στις 5.922 μονάδες.
Στο ταμπλό
Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε το δεύτερο τρίμηνο του έτους με πτώση 9% — τη χειρότερη τρίμηνη επίδοση από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020. Από την αρχή του έτους, ο δείκτης μειώθηκε κατά 16,6%. Από την αρχή του έτους, ο FTSE 100 έχασε σχεδόν 3%, ο DAX σημείωσε απώλειες 19,5% και ο CAC 40 έκλεισε το εξάμηνο στο -17,2%.
Σε επίπεδο τίτλων, η σουηδική αεροδιαστημική και αμυντική εταιρεία Saab κατέγραψε από τις καλύτερες επιδόσεις σήμερα, αφού έκλεισε στο +4%. Η εταιρεία έλαβε παραγγελία 7,3 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορώνων (713,9 εκατομμύρια δολάρια) για δύο από τα αεροσκάφη της GlobalEye Airborne Early Warning and Control που σχεδιάστηκε να παραδοθούν το 2027.
Στον αντίποδα, η γερμανική εταιρεία ενέργειας Uniper είχε τη χειρότερη επίδοση. Οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 14% αφού απέσυρε τις οικονομικές της προοπτικές για το 2022 σχετικά με τους περιορισμούς παροχής αερίου της Gazprom. Η εταιρεία είπε ότι είχε λάβει μόνο το 40% των συμβατικά συμφωνηθέντων όγκων φυσικού αερίου από την Gazprom λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αναμένει ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων και τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα του περασμένου έτους.
Αρνητικό το κλίμα
Η σημερινή εικόνα της αγοράς επιβεβαίωσε πάντως ότι το κλίμα παραμένει εξαιρετικά αρνητικό – δεν υπάρχει προοπτική ο πόλεμος στην Ουκρανία να τελειώσει σύντομα και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται. Καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να καταπολεμήσουν επιθετικά τις υψηλές τιμές με αυξήσεις επιτοκίων, υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι για επιβράδυνση της οικονομίας.
Την ίδια ώρα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις τελευταίες εξελίξεις από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να συμμετάσχουν στη συμμαχία αφού η Τουρκία απέσυρε τις αντιρρήσεις της για τα νέα μέλη και ο οργανισμός περιέγραψε τα σχέδιά του για ανανέωση της στρατηγικής αποτροπής και άμυνας.
Στα μάκρο της ημέρας, η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 6,6%, από 6,7% τον Απρίλιο και 8,1% τον Μάιο του 2021.
Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός στη Γαλλία ανήλθε στο 6,5% τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 6,3%. Σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έχουν καταγράψει ραγδαία αύξηση λόγω των διαταραχών που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.