Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπός του, λίγο πριν από την αναμενόμενη διάλυση του Κοινοβουλίου, που θα ανοίξει τον δρόμο για την προκήρυξη εκλογών το φθινόπωρο.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είπε στους βουλευτές του κόμματός του, «Yamina», ότι δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές.

Η Κνεσέτ αναμένεται ότι θα εγκρίνει αργά το βράδυ τη διάλυση του Κοινοβουλίου, βάζοντας έτσι τέλος στη σύντομη θητεία του Μπένετ, ο οποίος θα αντικατασταθεί από τον σύμμαχό του στην κυβέρνηση συνασπισμού, τον νυν υπουργό Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ.

Για πέμπτη φορά εκλογές σε μια τετραετία

Οι εκλογές του φθινοπώρου θα είναι οι πέμπτες που διεξάγονται στο Ισραήλ μέσα σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων ετών.

Τον Ιούνιο του 2021, ο Μπένετ και ο Λαπίντ έγραψαν ιστορία, καταφέρνοντας να ενώσουν οκτώ κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος και να σχηματίσουν κυβέρνηση, ανατρέποντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία.

Για πρώτη φορά, στην κυβέρνηση αυτή συμμετείχε και ένα αραβικό κόμμα. Λίγο αργότερα, ωστόσο, η κυβέρνηση απώλεσε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και την περασμένη εβδομάδα ο Μπένετ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η συμφωνία μεταξύ του Μπένετ και του Λαπίντ προέβλεπε ότι οι δυο τους θα εναλλάσσονταν στην πρωθυπουργία. Στην περίπτωση διάλυσης του Κοινοβουλίου, ο Λαπίντ θα αναλάμβανε πρωθυπουργός μέχρι τη διενέργεια εκλογών, με αναπληρωτή του τον Μπένετ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ