Σε τροχιά ρεαλισμού κινούνται οι σχέσεις Αθήνας και Γερεβάν μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Αρμένιου υπουργού Εξωτερικών Αραράτ Μιζρογιάν στην Ελλάδα, όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. 

 

Κοινή συνισταμένη των διαδοχικών συναντήσεων αποτέλεσαν οι παραδοσιακά στενές διμερείς σχέσεις με «γέφυρες» την ελληνική κοινότητα στην Αρμενία και την αρμενική στη χώρα μας. Η έτερη κοινή συνισταμένη αφορούσε στο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να αναπτυχθούν ουσιαστικά σε τομείς με μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως η οικονομία.

 

«Πρέπει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας στο ζήτημα των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ μας. Δυστυχώς οι εμπορικές συναλλαγές και οι αμοιβαίες επενδύσεις είναι πολύ περιορισμένες» σημείωσε ο κ. Δένδιας, προαναγγέλλοντας ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, θα προετοιμάσει «στοχευμένη προσέγγιση» με συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών των δύο χωρών.

 

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπενθύμισε στον ομόλογό του ότι κατά την διάρκεια του πολέμου των 44ημερών μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν επισκέφθηκε το Γερεβάν για να εκφράσει την «αλληλεγγύη» του προς την αρμενική πλευρά. Υπογράμμισε, εντούτοις, ότι η ελληνική θέση για την διευθέτηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι σταθερή. «Στηρίζουμε την επίτευξη ειρηνικής, κοινά αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, που αποτελεί πάντα το Ευαγγέλιο της εξωτερικής μας πολιτικής» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες.

 

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην Άγκυρα, κάνοντας λόγο για «έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας τόσο στο επίπεδο της ρητορικής όσο και στο επίπεδο των παραβιάσεων και της γενικής προσέγγισης με μια αναθεωρητική συμπεριφορά» που αποσταθεροποιεί ευρύτερες περιοχές όπως το Αιγαίο, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Τόνισε, τέλος, ότι σύντομα επίκειται συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας στο Γερεβάν, προκειμένου να προετοιμαστεί, σε δεύτερο χρόνο, και μια τριμερής μεταξύ των ηγετών των χωρών.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Μιζρογιάν υποστήριξε ότι οι διμερείς σχέσεις βασίζονται σε «φιλία χιλιετίας», εξήρε τη σημασία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας Αθήνας, Λευκωσίας και Γερεβάν, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει «τεράστιο δυναμικό» για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας. 

 

Όσον αφορά στη διένεξη της χώρας του με το Αζερμπαϊτζάν, κατηγόρησε το δεύτερο ότι συνεχίζει τις ρητορικές και προκλητικές ενέργειες ενώ επισήμανε ότι «στρατηγική και στόχος» για την Αρμενία είναι η ειρήνη. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε την επιστροφή των συμπατριωτών του που είναι αιχμάλωτοι πολέμου. Σημειώνεται ότι ο κ. Μιζρογιάν δεν έκανε καμία αναφορά στην αυξημένη τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας. 

Πριν τις κοινές τους δηλώσεις, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νωρίτερα, ο κ. Μιζρογιάν ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.