Προετοιμασία 25΄, Ψήσιμο 65΄

 

ΥΛΙΚΑ (για 12 μερίδες)

280 γρ. κεράσια (καθαρό βάρος)

270 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

185 ml ηλιέλαιο

2 μεγάλα αβγά

280 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική

1/4 κ.γ. αλάτι

2 κάψουλες βανιλίνη

2 κ.σ. χυμός λεμονιού

½ κ.σ. ξύσμα ακέρωτου λεμονιού

400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο + επιπλέον για τα κεράσια

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένο

100 γρ. ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά. Καλύπτουμε με λαδόκολλα μια στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου περίπου 25 εκ. Πλένουμε πολύ καλά τα κεράσια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια, βγάζουμε τα κουκούτσια τους χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο (αποπυρηνωτής). Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι, το λάδι, τα αβγά, τη ζάχαρη, το αλάτι, της βανιλίνες, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη για 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια κρέμα ομογενοποιημένη. Ενσωματώνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ ανακατεύοντας ελαφρά με τον αβγοδάρτη. Αλευρώνουμε τα κεράσια και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα. Το αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 50 λεπτά ακόμη. Για να είμαστε σίγουροι ότι το κέικ έχει ψηθεί μέχρι μέσα, βυθίζουμε στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης στη λάμα του, είναι έτοιμο. Στην αντίθετη περίπτωση, ψήνουμε λίγο ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.