Προετοιμασία 35′, Αναμονή 40′, Τηγάνισμα 30′

ΥΛΙΚΑ  (για 12 μεγάλα ξεροτήγανα)

30 ml ρακή

170 ml χλιαρό νερό

50 ml ελαιόλαδο + μπόλικο επιπλέον για το τηγάνισμα

Χυμός από 1 λεμόνι

½ κ.γ. αλάτι

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + αρκετό επιπλέον για το άνοιγμα του φύλλου

Για το σιρόπι

300 γρ. ζάχαρη

400 ml νερό

60 γρ. μέλι

1 ξυλάκι κανέλας

Καρύδια τριμμένα, καβουρδισμένα, για πασπάλισμα

Σουσάμι καβουρδισμένο, για πασπάλισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ρακή, το νερό, το λάδι, τον χυμό και το μισό από το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το υπόλοιπο αλεύρι καθώς ζυμώνουμε. Δεν το ρίχνουμε όλο μαζί γιατί μπορεί να χρειαστεί λιγότερο, αλλά και περισσότερο. Θέλουμε να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ και τα χέρια μας. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

Αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια εργασίας μας και ανοίγουμε με έναν πλάστη τη ζύμη σε όσο πιο λεπτό φύλλο γίνεται. Προτιμότερο είναι, αν έχουμε το ειδικό μηχάνημα για τα ζυμαρικά, να το περάσουμε από εκεί το φύλλο. Το κόβουμε σε μακριές λωρίδες πάχους περίπου 3 εκ. με το ειδικό εργαλείο που κόβουμε την πίτσα, αλλά με τα δοντάκια, για να κάνει το ιδιαίτερο σχέδιο στις άκρες. Οσο κόβουμε το φύλλο σκεπάζουμε τις λωρίδες που έχουμε ήδη κόψει για να μη στεγνώνουν.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο, τόσο που όταν μπαίνει μέσα το ξεροτήγανο να βυθίζεται ολόκληρο. Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε το λάδι να κάψει. Μόλις κάψει, χαμηλώνουμε τη φωτιά κάτω από τη μέση όσο τηγανίζουμε τα ξεροτήγανα.

Τρόπος τηγανίσματος 1ος: Κόβουμε τις λωρίδες ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλουμε τα ξεροτήγανά μας. Βρέχουμε λίγο τη μία μικρή τους μικρή άκρη και την περνάμε ανάμεσα στα δύο δόντια από ένα πιρούνι. Τυλίγουμε όσο πιο χαλαρά μπορούμε τη λωρίδα γύρω από το πιρούνι σε σπιράλ και κολλάμε τη μία άκρη με την άλλη που έχουμε βρέξει, ώστε να κολλήσουν. Βουτάμε το ξεροτήγανο μέσα στο καυτό λάδι, κρατώντας το με το πιρούνι. Τηγανίζουμε για 1½-2 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα ξεροτήγανα.

Τρόπος τηγανίσματος 2ος: Περνάμε τη λωρίδα ανάμεσα στα δύο δόντια ενός πιρουνιού. Με το ένα χέρι κρατάμε το πιρούνι μέσα στο καυτό λάδι και με το άλλο τη λωρίδα που εξέχει. Στρίβουμε το πιρούνι, καθώς το έχουμε μέσα στο λάδι τυλίγοντας γύρω του τη λωρίδα. Το ξεροτήγανο τηγανίζεται καθώς τυλίγεται. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα.

Βγάζουμε τα ξεροτήγανα σε μια μεγάλη πιατέλα ή στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε καλύψει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να στεγνώσουν από το πολύ λάδι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον ½ ώρα.

Σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετούμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε λίγο και μόλις πάρει βράση το σιρόπι, αποσύρουμε. Βουτάμε ένα-ένα τα ξεροτήγανα στο σιρόπι όσο είναι καυτό. Τα βουτάμε για λιγότερο από ½ λεπτό.

Περιχύνουμε με λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και σουσάμι.