Προετοιμασία 15’ Ψήσιμο περίπου 30’

 ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα αν σερβίρεται ως συνοδευτικό και για 2-3 αν είναι κυρίως πιάτο)

½ κιλό βλίτα (ζυγισμένα καθαρισμένα)

5-6 μέτρια ή περισσότερα μικρά κολοκύθια

1-2 μέτρια κρεμμύδια ή 3-4 φρέσκα, το πράσινο και το λευκό μέρος

3-4 σκελίδες σκόρδο ή λίγα φυλλαράκια φρέσκου σκόρδου

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 μέτριες ντομάτες (300-400 γρ.), τριμμένες ή – ακόμα καλύτερα – ψιλοκομμένες στο χέρι

Αλάτι

Στο σερβίρισμα προσθέτουμε λίγο ξίδι ή λεμόνι αν μας αρέσει.

Προαιρετικά και αν υπάρχουν, κολοκυθοκορφάδες, κολοκυθοανθοί, λίγα αμπελοβλάσταρα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τσιγαρίζουμε λίγο το ελαιόλαδο με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα σκόρδα, τα κολοκύθια χαραγμένα στα τέσσερα αλλά ολόκληρα και ελάχιστο νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένα για 10-15 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους και προσθέτουμε τα βλίτα καθαρισμένα και καλοπλυμένα.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα να χαμηλώσουν τα βλίτα και προσθέτουμε τις ντομάτες.

Αλατίζουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία. Σιγοβράζουμε μέχρι να μελώσει η σάλτσα του φαγητού.

Αν χρειαστεί, τα τελευταία λεπτά μαγειρεύουμε με ανοιχτή την κατσαρόλα να εξατμιστούν τα υγρά. Σερβίρεται ζεστό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου. Οσοι θέλουν μπορούν να προσθέσουν λίγο ξίδι ή λεμόνι στο σερβίρισμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  1. Μπορούμε να παραλείψουμε τα κολοκύθια. Αν προσθέσουμε πατάτες, θα τις βάλουμε μαζί με τα κολοκύθια.
  2. Πρέπει να αυξήσουμε λίγο την ποσότητα του λαδιού αν προσθέσουμε κάποιες από τις προαιρετικές πρασινάδες.
  3. Μπορούμε να μαγειρέψουμε με λιγότερο λάδι και να προσθέσουμε λίγο ωμό στο σερβίρισμα.