Δύο εβδομάδες περιθώριο έχουν οι φορολογούμενοι για να υποβάλλουν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή τους είναι η 30η Ιουνίου και, δεδομένου ότι η υποβολή των αιτήσεων κινείται με αργούς ρυθμούς, όλα δείχνουν παράταση, πιθανόν έως τα τέλη Ιουλίου.

Παρά το γεγονός ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα των δηλώσεων στο τέλος Μαρτίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, περισσότεροι από τους μισούς φορολογούμενους δεν έχουν καταθέσει τη δήλωσή τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 3.072.860 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,5 εκατομμυρίων, που υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν φέτος, δηλαδή περίπου το 50% των δηλώσεων.

Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος

Φέτος ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων, ο οποίος υπολογίζεται περίπου σε 3 δισ. ευρώ, θα μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023.

Πιο αναλυτικά, οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού, ενώ εκτός από τις 8 μηνιαίες δόσεις και φέτος υπάρχουν και άλλες δύο επιλογές για τους οφειλέτες, είτε να εντάξουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, είτε να τον εξοφλήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Γιατί πρέπει να «τρέξουν»

Προσοχή! Το ραντεβού τους με την Εφορία θα πρέπει να επισπεύσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι για τους οποίους η υποβολή της φορολογικής δήλωσης αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass  για την λήψη του επιδόματος για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Πρόκειται για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση και διαμένουν σε κύρια ή μισθωμένη κατοικία, γονείς με παιδιά του σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο για την φοιτητική κατοικία και φορολογούμενους με λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να βιαστούν για να μην χάσουν το επίδομα.

«Βιαστικοί» θα πρέπει να είναι και οι φορολογούμενοι που αναμένουν επιστροφή φόρου. Το ποσό που αναγράφεται στο πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα εκδίδεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης και συμψηφίζεται με άλλες βεβαιωμένες οφειλές στο Δημόσιο (ΕΝΦΙΑ, δόσεις ρυθμίσεων, χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία κ.α. Σε περίπτωση που μετά το συμψηφισμό προκύψει υπόλοιπο και δεν υπάρχουν οφειλές στην εφορία η τα ασφαλιστικά ταμεία το ποσό πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.