Στόχος είναι ο συντονισμός της Αθήνας και της Λευκωσίας των κινήσεών τους ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23-24 Ιουνίου) ώστε να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Κύπρο και για έναν ακόμα λόγο, να μιλήσει στο συνέδριο του αδελφού με τη ΝΔ κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ωστόσο το κεφάλαιο «απειλές Ερντογάν» αναμένεται να βρεθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα των επαφών του Πρόεδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού. Τα κύρια θέματα συζήτησης θα αποτελέσουν, σύμφωνα με πληροφορίες από κυπριακές κυβερνητικές πηγές, θα είναι η τουρκική προκλητικότητα στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, αλλά και γενικότερα η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο έναντι της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, όπως επίσης οι αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Αναμένεται επίσης να συζητηθούν τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, το Μεταναστευτικό, ενεργειακά ζητήματα, καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος αναφορικά με τον ρόλο των δύο χωρών ως πυλώνων σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Στην Κύπρο ξανά ο Ερντογάν;

Στην Κύπρο υπάρχει σαφέστατη ανησυχία από την πληροφορία ότι και πάλι στην επέτειο της αποφράδας ημέρας, της τουρκικής εισβολής, ο Ερντογάν προτίθεται να επισκεφθεί τα κατεχόμενα και όταν συμβαίνει αυτό, κάτι προκλητικό και παράνομο ανακοινώνει. Την προηγούμενη η φορά ανακοίνωσε το παράνομο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Με την νέα επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου (και ολόκληρου του Υπουργικού Συμβουλίου του) εάν τελικά αυτή πραγματοποιηθεί εκτιμάται από πολλούς στη Λευκωσία ότι θα συνδυαστεί με νέες προκλήσεις είτε στα κατεχόμενα (π.χ. Βαρώσι) είτε στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Έτσι όλες οι ενδείξεις είναι ότι τούτο το δύσκολο καλοκαίρι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν πρόκειται να σταματήσει στο επόμενο διάστημα. Αθήνα και Λευκωσία ωστόσο έχουν καταστήσει σαφές πως δεν προτίθενται να ακολουθήσουν την Τουρκία στα επικίνδυνα βήματα που ακολουθεί, τονίζοντας την ίδια ώρα πως αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί και ως αδυναμία

Ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, όπου, αναμένεται να συζητήσει μαζί του τις εξελίξεις στην Ουκρανία, το Κυπριακό, τις τουρκικές προκλήσεις, το μεταναστευτικό, καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 23 Ιουνίου. Θα μιλήσει στο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) , πρόεδρος του οποίου είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου (υποψήφιος για την προεδρικές εκλογές) και θα σταθεί στο γεγονός ότι το 2023 θα είναι μια εκλογική χρονιά τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ελλάδα (θα είναι όμως και για την Τουρκία με τις προεδρικές εκλογές).