Τέλος στα σενάρια των πρόωρων εκλογών επιχείρησε να βάλει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο απαντώντας στην ερώτηση του συντονιστή δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα για το ποιος θα ήταν ο λόγος που θα μπορούσε να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές απάντησε: «Αυτή η γενική συνέλευση του ΣΕΒ είναι η τελευταία πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές οι οποίες προσδιορίζονται την Άνοιξη του 2023».

Πάντως, ο πρωθυπουργός με απαντήσεις που έδωσε σε αιτήματα των επιχειρήσεων τα οποία διατύπωνε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, έδωσε ούτως ή άλλως έναν προεκλογικό τόνο. Όπως όταν του έγινε επισήμανση πως είναι ανάγκη να μειωθεί περαιτέρω το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων σημείωσε ότι «αυτό θα γίνει την επόμενη τετραετία κι εφόσον υπάρχει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος».

Αντίστοιχη απάντηση έδωσε και όταν ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος έθεσε ως τις τρεις πρώτες προτεραιότητες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Αυτές ήταν η ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, η Παιδεία και τα Κίνητρα συγχωνεύσεων των επιχειρήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «τα προβλήματα της Δικαιοσύνης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μία τετραετία. Η περαιτέρω μεταρρύθμιση θα είναι ο πρώτος στόχος μας την επόμενη τετραετία», είπε χαρακτηριστικά.

Ενεργειακό κόστος

Ως προς το καυτό θέμα του ενεργειακού κόστους και της «πράσινης» μετάβασης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η κυβέρνηση προχωρά σε στοχευμένες παρεμβάσεις» και έφερε ως παράδειγμα την παρέμβαση που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες στο θέμα του κόστους της βενζίνης: «Δεν θα κινηθούμε όπως στο πετρέλαιο κίνησης, που είναι αναγκαίο καύσιμο για την επιχειρηματική δραστηριότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά η παρέμβαση μας θα είναι στα πλαίσια των όσων είχαμε εφαρμόσει το προηγούμενο διάστημα».

Επέμεινε επίσης στην εφαρμογή της παρέμβασης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος υπογραμμίζοντας ότι από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε ισχύ ο νέος μηχανισμός παρέμβασης για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών).

Προτεραιότητα οι ΑΠΕ

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση δεν θα αποκλίνει από τους στόχους του “Fit For 55” που είναι η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ. Σημείωσε ότι οι ΑΠΕ είναι η φθηνότερη ενέργεια και ανήγγειλε παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να γίνουν αυτοπαραγωγοί αλλά και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Έκανε επίσης γνωστό ότι αύριο Πέμπτη στην κυβέρνηση θα συζητηθεί το θέμα της χωροθέτησης των ΑΠΕ στη λογική να διευκολυνθούν μεγάλες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια για την επίτευξη των στόχων της μετάβασης.

Βιομηχανία

Στις επισημάνσεις του προέδρου του ΣΕΒ για την απώλεια ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αφορούν τη βιομηχανία και τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα δεν θα συμφωνήσει σε μέτρα που φέρνουν την ελληνική βιομηχανία σε μειονεκτική θέση ως προς την ανταγωνιστικότητα της.

Επενδυτική βαθμίδα

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην εισαγωγή του για τις γεωπολοτικές ανατροπές που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς και για τις επιπτώσεις στην οικονομία, σημείωσε: «Είναι επιτακτική ανάγκη να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα καθώς οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι», είπε αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα. «Έχουμε όμως μία σειρά από πλεονεκτήματα», τόνισε και συνέχισε: «Όπως το γεγονός πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται πια ως μία εξαίρεση στην Ευρώπη. Αναγνωρίζεται αυτό από το ό,τι τελειώνει ο 12ετής κύκλος ταλαιπωρίας μας με την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο. Πιστεύω ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα κατακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Το country risk της Ελλάδας έχει μειωθεί σημαντικά. Και αυτά με κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξο για το μέλλον» επισήμανε ο πρωθυπουργός.