Ο Χουλουσί Ακάρ λίγες ώρες μετά την αντιπαράθεση που είχε με τέσσερις Έλληνες βουλευτές στην Κωνσταντινούπολη, έψαχνε στις Βρυξέλλες, στην έδρα του ΝΑΤΟ να συναντήσει τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο Έλληνας υπουργός είχε φθάσει καθυστερημένος στο ΝΑΤΟ και ο Ακάρ τον αναζητούσε, όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης. Έστελνε μάλιστα και απεσταλμένους να τον βρουν. Ήταν πλέον εμφανέστατο ότι οι Τούρκοι ήθελαν να υπάρχει ένας δίαυλος ανοικτός με την Ελλάδα και αυτός θα ήταν με τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών. Η συνάντηση έγινε. Δεν μπορείς να την πεις και τυχαία, τη στιγμή που ο κ. Ακάρ την επιζητούσε.

Έγινε στα όρθια, κάτω από την εξέδρα της αναμνηστικής φωτογραφίας και δεν διήρκησε ούτε πέντε λεπτά. Οι κάμερες καραδοκούσαν να αποθανατίσουν δήθεν την στιγμή. Και για αυτό φρόντισαν οι Τούρκοι, αφού ο κ. Ακάρ σε κάποια στιγμή έδειξε την κάμερα και τους φωτογράφους στον Έλληνα υπουργό.

Το κλίμα ήταν καλό με τον κ. Παναγιωτόπουλο να του λέει ότι για να γίνουν βήματα μπροστά πρέπει να σταματήσουν οι εντάσεις, οι παραβιάσεις και οι λεκτικές επιθέσεις και απειλές: «Δεν μπορούμε να πάμε έτσι, δεν πρέπει να γυρίσουμε στις εντάσεις, δεν συμφωνείς;» είπε στον κ. Ακάρ ο οποίος έδειξε να συμφωνεί.

Η ερμηνεία που δίνεται από ελληνικής πλευράς είναι ότι ο Ακάρ φάνηκε να παίρνει το μήνυμα και αυτό τεκμαίρεται από το γεγονός αυτός ήθελε να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό. Το δήλωσε άλλωστε στο αεροδρόμιο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Εκεί φάνηκε πως υπήρχε η πρόθεση να πέσουν οι τόνοι. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ακάρ δείχνει ότι κατανοεί τι του λέει ο υπουργός. Και άλλες φορές συνέβη αυτό, τότε που πάλι έψαχνε στο ΝΑΤΟ τον κ. Παναγιωτόπουλο δήθεν για να «τσεκάρουν» εάν τα κινητά τους είναι… σωστά. Αλλά την άλλη ημέρα υπήρξαν και παραβιάσεις και υπερπτήσεις. Όπως συνέβη και τις άλλες φορές ο κ. Ακάρ προσκάλεσε πάλι τον κ. Παναγιωτόπουλο να επισκεφθεί την Άγκυρα (για να επισκεφθεί κι αυτός εν συνεχεία την Αθήνα), αλλά όπως του είπε ο Έλληνας υπουργός πώς να γίνουν τέτοιες επισκέψεις τη στιγμή που υπάρχουν προκλήσεις υπερπτήσεις και απειλές;