Προετοιμασία 20’  Μαγείρεμα 20′-30′, Ψήσιμο 40′-50′, Αναμονή 10′-15′

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

500 γρ. κολοκυθάκια

1 μεγάλη μελιτζάνα

Λίγο ελαιόλαδο

1-2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη (προαιρετικά)

1 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)

Για τη σάλτσα

1 μικρό, ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

500 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες (φρέσκες ή κονσέρβα)

1 κ.σ. φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος

1 κ. σ. πελτές ντομάτας

½ κ.γ. ξερή ρίγανη

1 φύλλο δάφνης

Αλάτι, πιπέρι

Για την κρέμα από κάσιους

200 γρ. κάσιους ανάλατα, ωμά

180 ml νερό

½ φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού

1 κ.γ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σάλτσα: Βάζουμε μία κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα. Προσθέτουμε τη δάφνη, τη ρίγανη, τον πελτέ, τον βασιλικό και το αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να εξατμιστούν τα υγρά.

Κρέμα κάσιους: Βάζουμε τα κάσιους, το νερό και τον βασιλικό στο μπλέντερ και πολτοποιούμε. Προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά και αλατοπίπερο και ξαναπολτοποιούμε καλά.

Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες κατά μήκος με το μαντολίνο σε λεπτές φέτες. Καλύπτουμε λαμαρίνες φούρνου με λαδόκολλα και απλώνουμε πάνω τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αλείφουμε τον πάτο ενός πυρέξ με λίγο ελαιόλαδο. Απλώνουμε πρώτα μία στρώση κολοκυθάκια, από πάνω 3-4 κ.σ. σάλτσα ντομάτας και μία στρώση κρέμα κάσιους. Την απλώνουμε καλά. Βάζουμε από πάνω μελιτζάνες. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Πάνω από την τελευταία στρώση μελιτζάνας, ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ελαφριά κρούστα και αίσθηση τυριού, πασπαλίζουμε με διατροφική μαγιά και τριμμένη  φρυγανιά. Ψήνουμε στους 200°C (σε προθερμασμένο φούρνο) για 30-40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 10-15 λεπτά πριν το κόψουμε.