Με σταυρωμένα τα χέρια έμεινε η αστυνομία στο Τέξας την ώρα του μακελειού στο δημοτικό σχολείο, που στοίχισε στη ζωή σε 19 μαθητές και δύο δασκάλες. Την ώρα που ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος έσπερνε τον θάνατο, 19 αστυνομικοί περίμεναν σε έναν διάδρομο για σχεδόν μία ώρα πριν μπουν μέσα στην αίθουσα.

Οι αστυνομικοί παρέμεναν έξω από την αίθουσα καθώς άκουγαν σποραδικούς πυροβολισμούς πίσω από την πόρτα. «Ήταν λάθος απόφαση», παραδέχτηκε ο διευθυντής της πολιτειακής αστυνομίας, σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί υπήρξε αυτή η κωλυσιεργία.

Οι αρχές στο Τέξας ανακοίνωσαν ότι πανικόβλητα παιδιά και δάσκαλοι έκαναν έξι κλήσεις στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης από τις τάξεις του σχολείου όπου εκτυλισσόταν η σφαγή, ικετεύοντας την αστυνομία να επέμβει.

Τουλάχιστον δύο παιδιά κάλεσαν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 911 από δύο τάξεις που επικοινωνούν μεταξύ τους, αφότου ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος μπήκε στο σχολείο με ένα ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου AR-15, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Στίβεν Μακ Κράου, διευθυντή του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας.

Η αστυνομία δεν μπήκε στην τάξη, παρά 50 λεπτά αργότερα. Μία ομάδα κρούσης χρησιμοποίησε κλειδιά από έναν θυρωρό για να ανοίξει την κλειδωμένη πόρτα και να σκοτώσει τον Ράμος.

Οργή προκαλεί και η απερισκεψία ενός αστυνομικού να φωνάξει πριν ακόμα εξολοθρευτεί το θύμα για το «αν είναι κανείς ζωντανός». Το κορίτσι που απάντησε, ενώ μέχρι τότε κρυβόταν, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από το δράστη.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι εκκλήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής. Αίσθηση προκάλεσε η γιαγιά ενός θύματος, της 10χρονης Αμερί Γκάρσα, η οποία με δάκρυα στα μάτια ζήτησε να σταματήσει επιτέλους αυτή η ανούσια αιματοχυσία.

Η Ντόρα Μεντόσα απηύθυνε δραματική έκκληση στις αμερικανικές αρχές για τη λήψη επειγόντως μέτρων ώστε να αποτρέψουν ένα νέο μακελειό σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στις ΗΠΑ.

Η Αμερί αγαπούσε το διάβασμα, τη ζωγραφική και της άρεσε να παίζει με τον πηλό. Ήταν ένα από τα 19 παιδιά που σκοτώθηκαν την Τρίτη εν ψυχρώ μαζί με δύο δασκάλες, σε μια από τις χειρότερες σφαγές των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ.

«Η εγγονή μου βρισκόταν εδώ. Ήταν ένα αθώο παιδί που αγαπούσε το σχολείο και περίμενε το καλοκαίρι με ανυπομονησία», λέει η 63χρονη Μεντόσα.

«Μην τα ξεχάσετε»

«Δεν θα πρέπει απλά να περιμένουν (…) να συμβεί μια τραγωδία», λέει η Ντόρα Μεντόσα. «Θα πρέπει να κάνουν κάτι γι’αυτό το θέμα. Δεν θα πρέπει να μας ξεχάσουν, τα μωρά (…) Σας παρακαλώ, μην τα ξεχάσετε», προσθέτει μιλώντας ανακατεμένα αγγλικά και ισπανικά.

«Κάντε κάτι, σας εκλιπαρώ!», συνεχίζει με λυγμούς. «Όλα αυτά τα κλάματα και όλα αυτά τα αθώα μωρά (…) Δεν ξέρουμε τι έζησαν», συνεχίζει.

Εντωμεταξύ, φρίκη προκαλούν οι περιγραφές των επιζώντων. Μικρά παιδιά περιγράφουν πώς κρύβονταν κάτω από θρανία. Ένα μικρό κορίτσι αναγκάστηκε να καλυφθεί με το αίμα της νεκρής φίλης της, παριστάνοντας ότι έχει πεθάνει. Ο δράστης πέρασε από δίπλα της και την σκούντηξε με το πόδι του για να βεβαιωθεί ότι είναι νεκρή.