Μια απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων κάλυψε ο υπερηχητικός πύραυλος που δοκίμασε η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας στο Telegram.

Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε από τη Θάλασσα Μπάρεντς πλήττοντας ένα στόχο στη Λευκή Θάλασσα. Στο σχετικό βίντεο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας φαίνεται η εκτόξευση του πυραύλου από ένα πλοίο.

Δείτε το βίντεο

Το όπλο που δοκιμάστηκε ήταν ο υπερηχητικός πύραυλος Zircon τύπου κρουζ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον έχει περιγράψει ως ένα όπλο που ανήκει στη νέα γενιά των ασυναγώνιστων ρωσικών οπλικών συστημάτων νέας τεχνολογίας.

Τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να πετούν με ταχύτητες που μπορούν να φτάσουν κατά εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου, ενώ η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του Zircon από πολεμικά πλοία και υποβρύχια την προηγούμενη χρονιά.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστεί βαριές απώλειες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε οπλικά συστήματα στη διάρκεια της τρίμηνης εισβολής τους στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει ως μία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ωστόσο, η Ρωσία συνεχίζει να πραγματοποιεί θεαματικές δοκιμές οπλικών συστημάτων, προκειμένου να υπενθυμίζει στον κόσμο την προηγμένη δυναμική της πυραυλικής τεχνολογίας της.

Τον προηγούμενο μήνα, προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου Sarmat που μπορεί να μεταφέρει δέκα ή περισσότερες πολεμικές κεφαλές με δυνατότητα πλήγματος σε έδαφος των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ