Η Ρωσία αναμένεται ότι θα εισπράξει επιπλέον 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (13,7 δισεκ. ευρώ) από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων το 2022 και ένα μέρος του ποσού αυτού μπορεί να δαπανηθεί για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής επιχείρησής της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Ολα θα δαπανηθούν

«Υπολογίζουμε ότι τα πρόσθετα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και το 1 τρισεκ. ρούβλια, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης», είπε ο Σιλουάνοφ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Στο παρελθόν βάζαμε ένα μέρος των χρημάτων που προέρχονται από το πετρέλαιο και το αέριο στα αποθεματικά μας αλλά φέτος θα δαπανηθούν όλα», πρόσθεσε.

Πού θα δοθούν

Σύμφωνα με τον Σιλουάνοφ, τα χρήματα αυτά τα δοθούν για την πληρωμή των συντάξεων, τη στήριξη οικογενειών με παιδιά και «τη διεξαγωγή της ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία. «Έχουμε τους πόρους», διαβεβαίωσε.

Η Ρωσία εισπράττει ποσά ρεκόρ από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων, κυρίως επειδή οι τιμές έχουν εκτοξευτεί. Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες αλλά δεν έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής να διακόψουν σταδιακά την αγορά ρωσικού πετρελαίου, κυρίως λόγω της άρνησης της Ουγγαρίας.