Η τουρκική επιθετικότητα δεν εξαντλείται μόνον εναντίον της Ελλάδας τονίζει με δήλωσή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και στο πλαίσιο αυτό καλεί τους συμμάχους της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας.

Αναμένει από εταίρους και συμμάχους

Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Δένδιας εξηγεί τη στάση της Ελλάδας λέγοντας ότι αντιδρά με σύνεση και ψυχραιμία στις τουρκικές προκλήσεις χωρίς να παρασύρεται από την ακραία ρητορική της Άγκυρας και επιλέγει το χρόνο που θα απαντήσει καθώς η αναθεωρητική στάση της Τουρκίας δεν εκδηλώνεται μόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και στις φήμες για επικείμενη τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία και την τουρκική αντίδραση στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα δεν είναι «επιτήδειος ουδέτερος». Ενστερνίζεται πλήρως τις αξίες των Δημοκρατιών. Δεν ασκεί «εκβιασμούς». Αναμένει από τους εταίρους και τους συμμάχους να μην ενδίδουν και αυτοί με τη σειρά τους σε εκβιασμούς, με όποιον «μανδύα» και αν αυτοί περιβάλλονται» αναφέρει με νόημα ο Νίκος Δένδιας.

Διαβάστε επίσης Τουρκία: Ο Ερντογάν βγάζει το Cesme για έρευνες στο κεντρικό Αιγαίο

Δεν ετεροκαθορίζεται

Ο υπουργός Εξωτερικών αφού περιγράφει πως η Ελλάδα ακολουθεί μια συνεπή πολιτική αρχών και υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα με βάση το διεθνές δίκαιο τονίζει ότι «δεν επιδιώκουμε να έχουμε μια τουρκο-κεντρική εξωτερική πολιτική, η οποία απλώς αντιδρά στις ενέργειες της γείτονος» προσθέτοντας πως παρά τις θεμελιώδεις αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον «η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται».