Μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου περί κυριαρχίας των αποστρατικοποιημένων νησιών, η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Aksam θέτει ζήτημα κυριαρχίας της Λέσβου, δημοσιεύοντας εικόνες από άσκηση του ελληνικού στρατού στο νησί.

Με τίτλο «Προειδοποίηση στον Έλληνα για τη Λωζάνη», το δημοσίευμα σημειώνει ότι «οι ελληνικές ασκήσεις στη Λέσβο μπορούν να ξεκινήσουν τη συζήτηση για την κυριαρχία».

Το τουρκικό Μέσο δημοσιεύει δορυφορικές εικόνες από τα στρατόπεδα της Μυτιλήνης, επισημαίνοντας ότι στο νησί, το οποίο απέχει 5,5 χλμ. από την Τουρκία και έχει καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, βρίσκονται μια μεραρχία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι κύριες μονάδες της, δύο συντάγματα πεζικού, επτά τάγματα πεζικού, ένα τάγμα ειδικής εθνοφρουράς, τρία τάγματα αρμάτων μάχης , τέσσερα τάγματα πυροβολικού και 1 τάγμα αντιαεροπορικής άμυνας.

Μάλιστα, η εφημερίδα αμφισβητεί την κυριαρχία και για τη Χίο, τους Λειψούς, την Ικαρία, την Αστυπάλαια, τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Σημειώνεται πως το δημοσίευμα έρχεται λίγο μετά τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι «εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά κατά παράβαση των συμφωνιών της Λωζάνης και του Παρισιού, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία».