Στις 16 Ιουνίου στην Καλαμάτα θα ανακοινωθεί το νέο ΕΣΠΑ, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης στην εκδήλωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) «Future of Retail 2022. Καινοτομία και Ηλεκτρονικό Εμπόριο».

Ο υπουργός σημείωσε ότι με τα νέα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθούν δράσεις για την ψηφιακή και την πράσινη οικονομία, οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από το εμπόριο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Το πρώτο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει θα αφορά στην αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών, ύψους 150 εκατ ευρώ, το οποίο θα επεκταθεί και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά από τη δράση που θα αφορά στα φυσικά πρόσωπα. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι τα πρώτα προγράμματα θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι και οι εκταμιεύσεις στις αρχές του νέου χρόνου.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, ακόμη, ότι «δεν θα υπάρξουν πάλι ενδιάμεσες εκπτώσεις ήταν οι τελευταίες», καθώς τον Ιούνιο θα κατατεθεί η τροπολογία που αφορά στην κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Γενικότερα για την πορείας της οικονομίας σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, στην πρώτη θέση, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, διευρύνοντας συνεχώς την απόστασή της από το δεύτερο «και έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε με αυτούς τους πολύ γρήγορους ρυθμούς απορρόφησης» όπως συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι μέσω του ΕΣΠΑ  και μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίζονται επαρκείς πόροι «ασπίδα για την επιχειρηματικότητα έναντι του μεγάλου κινδύνου του πληθωρισμού, της έλλειψης τροφίμων, της κλιματικής αλλαγής, του ενεργειακού κόστους και όσων μας επηρεάζουν, είτε μας αρέσει, είτε όχι».

Επίσης, σημείωσε ότι «ο πληθωρισμός δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο φαινόμενο, ωστόσο η χώρα μας στέκεται καλύτερα από πολλούς άλλους και θα είμαστε στις πρώτες θέσεις για την ανάπτυξη στην ΕΕ και το 2022 αλλά και το 2023 θα έχουμε έστω και οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς τουρισμός και επενδύσεις πάνε καλά».

Σχετικά με το μέλλον του λιανικού εμπορίου υπογράμμισε ότι αλλάζει μορφή με μεγάλη ταχύτητα, συμπλήρωσε την εκτίμησή του ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα δεν θα καταφέρει να αντικαταστήσει το φυσικό, αλλά θα το βοηθήσει να βελτιωθεί, να μειώσει τα κόστη να κάνει οικονομία κλίμακας και τελικά αν συνδυαστούν οι δυο πλευρές να αναπτυχθεί περισσότερο.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο υπουργός σημείωσε: «πολλοί με κατηγορούν ότι ασχολούμαι με τις μεγάλες επενδύσεις και μάλιστα πάμε για ρεκόρ 25 ετων …όμως μην έχουμε αυταπάτες είναι σημαντικα όλα αυτά, αλλά είναι υποκλάσμα της δυναμικής που μπορεί να κινητοποιήσει η μικρομεσαία επιχείρηση, ‘Αρα, σκοπός μας δεν είναι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να ανθίσει η ΜμΕ».

Από την πλευρά του πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας σημείωσε ότι ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός διευρύνει το χάσμα μεταξύ μεγάλων και μικρών, ενώ εξακολουθεί η χρηματοδότηση να αποτελεί αγκάθι για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ζήτησε στοχευόμενη διάθεση πόρων τόσο κλαδικά όσο και περιφερειακά για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ