Με κεντρικό σύνθημα «Η Κοινωνία στο Προσκήνιο» αρχίζουν το απόγευμα της Παρασκευής οι εργασίες του 3ου συνεδρίου του ΠαΣοΚ. Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στη Χαριλάου Τρικούπη υπήρξε πυρετός συσκέψεων. Το συνέδριο σηματοδοτεί το τέλος της πρώτης περιόδου της νέας ηγεσίας και παράλληλα την αφετηρία της πορείας προς τη μάχη των εκλογών.

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλει το συνέδριο να αποτελέσει ένα ακόμα κομματικό γεγονός αλλά να προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας. «Περιμένουμε να είναι ένα ανοιχτό Συνέδριο. Καλούμε τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις εργασίες μας σε αυτή τη νέα προσπάθεια, στο νέο ξεκίνημα που κάνουμε. Με χαροποιεί γιατί σε αυτά τα πρώτα βήματα φαίνεται να μας αγκαλιάζει ο κόσμος. Πιστεύω ότι θα τους κάνουμε και στις εκλογές να νιώσουν ότι άξιζε η στήριξη που μας έχουν δώσει τους τελευταίους μήνες» δήλωσε χαρακτηριστικά (Σκάι) ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης μόλις φτάσει στο χώρο του συνεδρίου θα κατευθυνθεί στην άδεια θέση που θα έχει το όνομα της Φώφης Γεννηματά και θα αφήσει ένα λουλούδι. Αμέσως, στις οθόνες θα προβληθεί ένα βίντεο αφιερωμένο στη μεγάλη προσφορά της πρόωρα χαμένης προέδρου του ΠαΣοΚ και του Κινήματος Αλλαγής. Στην προσπάθειά της να κρατήσει όρθια την παράταξη και να ξαναμαζέψει τα διασκορπισμένα κομμάτια της. Αυτή η προσπάθεια ήταν που κράτησε όρθιο το χώρο και οδήγησε, το 2017, στο Κίνημα Αλλαγής. Ένα ακόμα βίντεο θα θυμίσει στους συνέδρους τους σταθμούς της πορείας του κόμματος που σφράγισε την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Ένας μεγάλος κύκλος έκλεισε, ένας άλλος, ελπιδοφόρος φαίνεται να ανοίγει.

Το ενδιαφέρον της πρώτης μέρας στρέφεται στην ομιλία του προέδρου του ΠαΣοΚ, που αναμένεται να απευθυνθεί σε ένα ακροατήριο που έχει πλέον υψηλές προσδοκίες για την πορεία του κόμματος. Την αρχική εκτίναξη των ποσοστών του κόμματος, μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου ακολούθησε μια περίοδος ισορρόπησης, αλλά όλα δείχνουν ότι στο δικομματισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σφήνα ένας νέος παίκτης. Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, δημιουργούνται συνθήκες για την ολική επαναφορά της δημοκρατικής παράταξης στο πολιτικό σκηνικό.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πραγματοποίησε όλη την εβδομάδα σειρά συσκέψεων με τους στενούς του συνεργάτες για την ομιλία του, που θα έχει, όπως λέγεται, την προσωπική του πινελιά. Ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να παρουσιάσει το όραμα αλλά και το σχέδιο του για την παράταξη, θα αναφερθεί στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αλλά και στο θέμα της προεκλογικής στρατηγικής και της μετεκλογικής στάσης του κόμματος. Αυτό που αναμένεται να τονίσει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είναι ότι τα πάντα κρίνονται τις πρώτες εκλογές, της απλής αναλογικής. Και ότι η ψήφος εμπιστοσύνης των πολιτών προϋποθέτει να κερδηθεί η «μάχη του συγκεκριμένου». «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι τι απαντήσεις δίνουμε στα σημερινά προβλήματα» αναφέρει συνεχώς. Αυτή θα είναι και η προτεραιότητα μετά το συνέδριο. Η παρουσίαση και ειδικά στη νέα γενιά ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, ενός ρεαλιστικού προγράμματος με σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα.

Πέραν της ομιλίας του κ. Ανδρουλάκη και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αυτό που θα συζητηθεί είναι ο θερμός χαιρετισμός που θα απευθύνει, στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. «Αυτό το συνέδριο είναι μια αποφασιστική στιγμή για να επιβεβαιωθεί η αλλαγή και η δύναμη του κόμματος ενόψει των εκλογών του 2023. Είναι η ώρα για την ανατολή του πράσινου ήλιου» τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κόστα. «Αγαπητέ Νίκο, υπό την ηγεσία σου το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει τώρα την ευκαιρία να ανοιχτεί στην ελληνική κοινωνία, να ανανεώσει τις ιδέες, να προωθήσει έναν ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες και να βγει από το συνέδριο ενωμένο και δυνατό κόμμα» επισημαίνει ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Μαγνητοσκοπημένα μηνύματα έχουν στείλει ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα, η Πρόεδρος του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Κριστίνα Ναρμπόνα, ο συμπρόεδρος του SPD Λαρς Κλίνγκμπαιλ και η Πρόεδρος των Σλοβένων Σοσιαλιστών, Τάνια Φαγιόν. Στο συνέδριο θα δώσουν το παρών η επικεφαλής της Ευρωομάδας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ , ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) Σεργκέι Στάνισεφ και αντιπροσωπείες του γερμανικού SPD, της ΕΔΕΚ και του ρουμανικού σοσιαλιστικού κόμματος.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα ολοκληρωθεί με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κομμάτων. Τη ΝΔ θα εκπροσωπήσει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Παύλος Μαρινάκης, τον ΣΥΡΙΖΑ ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος, το ΚΚΕ ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης, το ΜέΡΑ25 ο εκπρόσωπος Τύπου Μιχάλης Κριθαρίδης.

Το Σάββατο, δεύτερη μέρα του συνεδρίου, αναμένονται οι ομιλίες των πρώην προέδρων του ΠαΣοΚ, Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες το Σάββατο θα μιλήσουν και ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Κώστας Χρυσόγονος και ο Γιάννης Πανούσης, ενώ στην ολομέλεια του συνεδρίου ο Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Ηλίας Κικίλιας θα αναλύσουν το προγραμματικό πλαίσιο που, ήδη έχει τεθεί σε διαβούλευση με τους πολίτες.

Στη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρξουν θεματικές συζητήσεις (workshops). Ιδιαίτερη σημασία δίδεται σε αυτό που αφορά την Κοινωνική Κατοικία που θα αποτελέσει μια από τις προγραμματικές σημαίες του Νίκου Ανδρουλάκη. Στη συζήτηση θα συμμετέχει η υφυπουργός Υποδομών της πορτογαλικής κυβέρνησης, Μαρίνα Γκονσάλβες, υπεύθυνη για την Κοινωνική Στέγη στην Πορτογαλία και η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση και Πρόεδρος High Level Group ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους.

Θεματικό τραπέζι διοργανώνεται για το Ταμείο Ανάκαμψης με ομιλητές τον κ. Γιάννη Καλογήρου, Ομότιμο Καθηγητή Τεχνολογικής Οικονομικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής ΕΜΠ και τον κ. Φίλιππο Σαχινίδη, πρώην Υπουργό Οικονομικών, καθώς και για την αντιστροφή του Brain Drain.

Την Κυριακή το ενδιαφέρον θα στραφεί στις ψηφοφορίες για την εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Την ίδια μέρα θα γίνει ένα workshop για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και την Ψηφιακή Μετάβαση, ενώ σε ειδικό περίπτερο θα δίνονται πληροφορίες για την ψηφιακή πλατφόρμα του Κινήματος digitalsociety.gr

Πρόεδρος του Συνεδρίου θα είναι ο πρώην Υπουργός Πέτρος Ευθυμίου, ένα πρόσωπο με αντιδικτατορική δράση και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, καθώς υπήρξε μέλος της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής τον Σεπτέμβρη του 1974.