Προετοιμασία 5΄ Μαγείρεμα 15’
ΥΛΙΚΑ (για 2 μερίδες)
400 γρ. σνίτσελ μοσχαρίσιο από τρανς. Ζητάμε από τον χασάπη να μας το κόψει όσο πιο λεπτό μπορεί. Εναλλακτικά, του ζητάμε να μας προτείνει εκείνος ιδανικό κομμάτι για σκαλοπίνια.
2 κ.σ. αλεύρι
½ κ.σ. θυμάρι ξερό
1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές φέτες.
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
200 γρ. ροδάκινο, κομμένο σε μικρούς κύβους μαζί με το φλούδι
2 κ.σ. μέλι
150 ml λευκό κρασί
2 κ.σ. κουκουνάρι
1 φέτα (5-10 γρ.) προσούτο, κομμένη κάθετα σε πολύ λεπτές λωρίδες (προαιρετικά).
5 γρ. φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα.
Αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
150 γρ. κουσκουσάκι ή
ή 150 γρ. ρύζι μπασμάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβουμε το κάθε σνίτσελ σε 3 ή 4 μικρότερα κομμάτια (εσκαλόπ). Βάζουμε όλα τα κομμάτια σε μια μεγάλη σακούλα τροφίμων. Προσθέτουμε 2 κ.σ. αλεύρι, αλατοπίπερο, θυμάρι και πάπρικα και κλείνουμε στρίβοντας τη σακούλα από το ανοιχτό μέρος κρατώντας τον αέρα μέσα – σαν φουσκωμένο μπαλόνι. Κουνάμε καλά τη σακούλα ώστε το κρέας να επικαλυφθεί από το αλεύρι, το αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά.
Σε αντικολλητικό ή καλής ποιότητας τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Οταν κάψει, απλώνουμε τα σκαλοπίνια. Μόλις ροδίσουν από τη μία πλευρά, τα γυρίζουμε από την άλλη. Θα χρειαστούμε συνολικά 4 λεπτά. Στη συνέχεια τα αποσύρουμε σε ένα πιάτο.
Στο ίδιο τηγάνι και σε μεσαία φωτιά βάζουμε μία κουταλιά της σούπας λάδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε το ροδάκινο. Αν χρειαστεί, δυναμώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε για δύο λεπτά, προσθέτουμε μέλι, δουλεύουμε άλλα 2 λεπτά, και, τέλος, σβήνουμε με το κρασί. Φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό και αφήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει. Ξαναβάζουμε στο τηγάνι τα εσκαλόπ και αφήνουμε να σιγοβράσουν άλλα τρία λεπτά. Αποσύρουμε ξανά το κρέας, προσθέτουμε το κουκουνάρι και συνεχίζουμε να βράσουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει ελαφρώς.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε το κουσκουσάκι ή το μπασμάτι. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζουμε βραστό νερό από τον βραστήρα και το βάζουμε σε καυτό μάτι. Αλατίζουμε και βράζουμε το κουσκουσάκι ή το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες. Σουρώνουμε και ρίχνουμε λίγο λάδι.
Σερβίρισμα: Σε κάθε πιάτο σερβίρουμε πρώτα το κουσκουσάκι ή το ρύζι, βάζουμε από πάνω το εσκαλόπ με τη σάλτσα ροδάκινου και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο δυόσμο και τα κομματάκια προσούτο (προαιρετικά).