ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΧΟΡΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Γιουβαρλάκια με κέιλ

«Παντρεύουμε» το κρεατικό με χόρτα εποχής με γευστικότατο αποτέλεσμα.

Food styling Μάκης Γεωργιάδης, φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 45΄

 

ΥΛΙΚΑ  (για 4 μερίδες)

Για τα γιουβαρλάκια

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

150 γρ. κιμάς χοιρινός

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 φινόκιο, τριμμένο στον τρίφτη

1 αβγό

60 γρ. ρύζι γλασέ

1 κ.γ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

1 κ.γ. μάραθος, ψιλοκομμένος

½ φλ. αλεύρι

Αλάτι, πιπέρι

Για το βράσιμο

2-2 ½ λίτρα ζωμός κοτόπουλο ή νερό

1 καρότο, σε ροδέλες

2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε κύβους

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. μάραθος

800 γρ. κέιλ ή  βρούβες ή βλίτα καθαρισμένα, χοντροκομμένα

Για το αβγολέμονο

4 αβγά

2 ½ κ.σ. κορν φλάουρ

Χυμός από 2-3 λεμόνια (ανάλογα με το πόσο ζουμερά είναι)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη, εκτός από το αλεύρι. Τα πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια, στο μέγεθος ενός αβγού, και τα περνάμε ελαφρά από το αλεύρι.

Σε ευρύχωρη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τον ζωμό, το καρότο, το σέλερι και το κρεμμύδι να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια στην κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 30 λεπτά. Προσθέτουμε τις βρούβες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 10-15 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με τον χυμό του λεμονιού και το κορν φλάουρ.

Για το αβγολέμονο: Με μια ρηχή κουτάλα ρίχνουμε σιγά-σιγά ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα στο μπολ με το αβγολέμονο και ανακατεύουμε συνεχώς. Ρίχνουμε περίπου 5-6 κουταλιές ζωμό, ανακατεύοντας. Μεταφέρουμε το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα και ανακινούμε να πάει παντού. Βάζουμε επάνω στη φωτιά ξανά, σε χαμηλή θερμοκρασία, και φτάνουμε το φαγητό λίγο πριν από τον βρασμό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον μάραθο, διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk