Έφεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας σχετικά με την απόδοση ποινικών ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 103 νεκρούς και τους δεκάδες εγκαυματίες, άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Μειδάνης.

Σύμφωνα με τον τον εισαγγελικό λειτουργό, ο οποίος αξιολόγησε το βούλευμα, υπάρχει απόλυτη ακυρότητα για τη διάταξη του βουλεύματος με την οποία οι δικαστές του Συμβουλίου ζήτησαν τη συνέχιση των ανακρίσεων για πέντε στελέχη, τότε, του Πυροσβεστικού Σώματος για κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος (θανατηφόρα έκθεση).

Κατά την κρίση του εισαγγελέα η απόλυτη ακυρότητα έχει προκληθεί από το γεγονός, ότι κατά το νόμο, για να συνεχιστούν ανακριτικές πράξεις για αναβάθμιση της κατηγορίας, οφείλει πρώτα να έχει ενεργήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας, άλλως η ακυρότητα είναι απόλυτη.

Σε ό,τι αφορά 13 άτομα, αυτοδιοικητικούς παράγοντες και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας ο εισαγγελέας εφετών έκρινε, ότι οι δικαστές έχουν διαπράξει υπέρβαση εξουσίας με την απόφαση τους, καθώς δεν όριsαν συγκεκριμένα και ρητά, αν οι 13 παραπέμπονται σε δίκη, αν και σε βάρος τους οι ενδείξεις ήταν απολύτως επαρκείς.

Τέλος για το κομμάτι του βουλεύματος περί απαλλαγής 10 άλλων εμπλεκομένων, αστυνομικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, ο εισαγγελέας εφετών έκρινε, ότι για έξι από αυτούς προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις και πρέπει να παραπεμφθούν.

Άμεσα η δικογραφία θα διαβιβαστεί πλέον στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών τα μέλη του οποίου με βούλευμα τους θα αποφασίσουν για την ποινική μεταχείριση του συνόλου των κατηγορουμένων και το βαθμό της ποινικής τους ευθύνης στην υπόθεση αυτή που λόγω της εκατόμβης των νεκρών έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη.