Προετοιμασία  1 ώρα, Ψήσιμο 2 ώρες

ΥΛΙΚΑ  (για 3-4 μερίδες ή σαν μεζές)

1/2 μικρή συκωταριά

50 ml ελαιόλαδο

1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

½ φλ. άνηθος, ψιλοκομμένος

½ φλ. μυρώνια, ψιλοκομμένα

½ φλ. δυόσμος, ψιλοκομμένος

100 γραμ. φέτα, τριμμένη

100 γραμ. γραβιέρα, τριμμένη

4 σφιχτά αβγά

1 φλ.κ. ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού.

2 μπούτια από αρνάκι γάλακτος ή ένα μπούτι αρνίσιο. Θέλουμε το καθαρό κρέας να είναι 1,5 κιλό (ζητούμε από τον χασάπη μας να τα ξεκοκαλίσει και να τα ανοίξει για ρολό).

50 γρ. πρόβειο βούτυρο γάλακτος ή ελαιόλαδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε για 5 λεπτά τη συκωταριά. Μόλις κρυώσει τόσο ώστε να μπορούμε να την πιάσουμε, την κόβουμε σε κυβάκια του ενός εκατοστού.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 50 ml ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια.

Προσθέτουμε τη συκωταριά και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τα τυριά, τα αβγά τριμμένα και τα ψίχουλα του μπαγιάτικου ψωμιού.

Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C.

Πάνω στον πάγκο εργασίας απλώνουμε τα δύο κομμάτια κρέατος αν χρησιμοποιήσουμε γάλακτος ή το ένα. Αλατοπιπερώνουμε και μοιράζουμε το μείγμα με τη συκωταριά στο κέντρο κάθε κομματιού αν χρησιμοποιήσουμε 2 μπουτάκια γάλακτος ή βάζουμε στο κέντρο του ενός κομματιού το μείγμα αν χρησιμοποιήσουμε ένα αρνίσιο μπούτι. Τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό και δένουμε σφιχτά με σπάγκο.

Με ένα πινέλο αλείφουμε εξωτερικά κάθε ρολό με τα 100 γρ. ελαιόλαδο ή βούτυρο πρόβειο γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε σε ένα ταψί. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε για 1 ώρα, στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και ψήνουμε για μία ακόμη ώρα. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε τα ρολά (ή το ρολό) μέσα στο ταψί. Σερβίρουμε την ημέρα του Πάσχα σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε λεπτές φέτες.