Οπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες η λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους κατοίκους αυτού του πλανήτη που κατάφεραν να γίνουν δισεκατομμυριούχοι. Πέραν της προσθήκης διάσημων προσώπων που έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους και στο επιχειρείν, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς τροφοδοτείται αυτή η ετήσια κατάταξη σταθερά τα τελευταία χρόνια με entrepreneurs οι οποίοι προέρχονται από το tech industry.

Αξίζει να ξεκινήσουμε με τους Ουκρανούς Αλεξ Σεβτσένκο και Μαξ Λίτβιν (με περιουσία που υπερβαίνει για έκαστο τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι δύο συνομήλικοι, 42χρονοι άνδρες γνωρίστηκαν στο μεταίχμιο της αλλαγής της χιλιετίας στο Πανεπιστήμιο. Στις αρχές του 21ου αιώνα το Διαδίκτυο είχε αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές στους φοιτητές, οι οποίοι έβρισκαν στο αχανές Ιnternet έτοιμες εργασίες και δεν υπήρχε τρόπος να καταλάβουν οι καθηγητές αν είχε γίνει κάποια λογοκλοπή. Οι δύο πολυμήχανοι νεαροί έφτιαξαν την υπηρεσία My DropBox που μπορούσε να κάνει τον σχετικό έλεγχο. Μέχρι το 2007, περί τα 800 πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο τη χρησιμοποιούσαν για να είναι σίγουροι ότι οι σπουδαστές τους δεν είχαν κάνει μια απλή αντιγραφή. Οταν πια η επιτυχία ήταν αρκετά μεγάλη την πούλησαν στην Blackboard – ένας από τους όρους της πώλησης ήταν να μείνει ο Λίτβιν να δουλέψει εκεί για δύο χρόνια προκειμένου να βοηθήσει τον αγοραστή σε κάθε πιθανή ανάγκη που θα προέκυπτε. Οταν πέρασε αυτό το διάστημα πήγε και βρήκε τον Σεβτσένκο στον Καναδά όπου έχτισαν το Grammarly, την κορυφαία σήμερα εφαρμογή που χρησιμοποιεί πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίζει και να διορθώνει λάθη σε κείμενα. Βασισμένο σε ένα freemium μοντέλο, το app αποτελεί εργαλείο για 30 εκατομμύρια χρήστες καθημερινά και διαθέτει πελατολόγιο που περιλαμβάνει ονόματα όπως η Zoom, η Cisco και η Dell. Τον περασμένο Νοέμβριο η αξία της υπολογίστηκε σε 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία είχε μέχρι πρόσφατα γραφεία και στο Κίεβο και έχει ανακοινώσει πως για τη διάρκεια της τωρινής εισβολής του Πούτιν θα δωρίζει όλα τα έσοδά της από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στη στήριξη του ουκρανικού κράτους.

Το «φυτώριο» του Στάνφορντ

Με 2,2 δισεκατοµµύρια δολάρια περιουσία στη λίστα βρέθηκε και ο Αµερικανός Ντέβιν Φίνζερ, συνιδρυτής και CEO της OpenSea, του µεγαλύτερου marketplace αυτή τη στιγµή στον κόσµο για την αγοραπωλησία NFTs. Γεννήθηκε το 1990 στην Καλιφόρνια από µητέρα γιατρό και πατέρα µηχανικό λογισµικού. Σπούδασε Computer Science και Μαθηµατικά και δούλεψε για κάποιο διάστηµα στο Pinterest. Στη συνέχεια υπήρξε συνιδρυτής σε δύο startups, όµως γρήγορα το ενδιαφέρον του κέντρισε η τεχνολογία blockchain και έτσι τον Δεκέµβριο του 2017 δηµιούργησε παρέα µε τον Αλεξ Ατάλα την προαναφερθείσα εταιρεία, η οποία γρήγορα κυριάρχησε στο πεδίο της. Ο Ατάλα είναι σήµερα Chief Technology Officer της επιχείρησης, η αξία της οποίας αποτιµήθηκε πρόσφατα σε 13,3 δισεκατοµµύρια δολάρια. Ο 30χρονος entrepreneur γεννήθηκε στο Κολοράντο – o πατέρας του είχε µεταναστεύσει από την Κολοµβία στις ΗΠΑ όπου και γνώρισε την αµερικανίδα σύζυγό του. Aποφοίτησε από το Στάνφορντ και έχει στο παρελθόν εργαστεί ως προγραµµατιστής στη φηµισµένη Palantir, µια δηµόσια αµερικανική εταιρεία λογισµικού που ειδικεύεται στην ανάλυση big data.

Θεωρείται πλέον ένας από τους πιο περιζήτητους εργένηδες της Σίλικον Βάλεϊ ο Νίκιλ Βισβανάθαν (αν δείτε τις φωτογραφίες του µε µαγιό στον προσωπικό του λογαριασµό @nikilster στο Instagram θα καταλάβετε γιατί), ο οποίος έγινε πρόσφατα billionaire (η περιουσία του ξεπερνά τα 2,4 δισεκατοµµύρια δολάρια) χάρη στην Alchemy που προµηθεύει µε λογισµικό υψηλής ποιότητας όσες εταιρείες θέλουν να χρησιµοποιήσουν τεχνολογία blockchain. O 34χρονος επιχειρηµατίας γεννήθηκε στο Τέξας. Σπούδασε Computer Science στο Στάνφορντ εστιάζοντας στην τεχνητή νοηµοσύνη και στη µηχανική µάθηση. Πέρασε ως ασκούµενος από τη Facebook, την Google και τη Microsoft και το 2016 έφτιαξε την εφαρµογή Down to Lunch που έφερνε µε ευκολία τους πολυάσχολους νεαρούς επιχειρηµατίες σε επαφή µε τους εξίσου busy φίλους τους προκειµένου να κανονίζουν γεύµατα εκ του σύνεγγυς. Το app έγινε γρήγορα πολύ δηµοφιλές. Ακολούθησε η ίδρυση της Alchemy το 2020, η αξία της οποίας αποτιµήθηκε τον περασµένο Φεβρουάριο σε 10,2 δισεκατοµµύρια δολάρια. Στενός συνεργάτης του και καρδιακός φίλος εδώ και χρόνια είναι ο (επίσης δισεκατοµµυριούχος) Τζο Λάου.

Οι 29χρονοι Στάνλεϊ Τανγκ και Αντι Φανγκ (αµφότεροι µε σπουδές Computer Science από το Στάνφορντ) βρίσκονται επίσης στη λίστα µε τους billionaires χάρη στην εφαρµογή delivery φαγητού DoorDash. Δεν θα πρέπει να παραλείψουµε φυσικά τον 27χρονο Οστιν Ράσελ, ιδρυτή και CEO της εταιρείας Luminar Technologies, η οποία εξειδικεύεται σε τεχνολογίες που χρησιµεύουν στην τελειοποίηση των αυτόνοµων οχηµάτων. Παιδί-θαύµα, ο Ράσελ είχε αποµνηµονεύσει τον περιοδικό πίνακα των χηµικών στοιχείων στα δύο του χρόνια, ενώ στα 13 του έκανε την πρώτη του αίτηση κατάθεσης ευρεσιτεχνίας έχοντας εφεύρει µια πατέντα που µπορούσε να ανακυκλώσει το νερό του ποτίσµατος. Στην εφηβεία του παρακολούθησε µαθήµατα στο Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνιας (στο Irvine Beckman Laser Institute συγκεκριµένα) και ξεκίνησε τη φοίτησή του στο Στάνφορντ, την οποία δεν ολοκλήρωσε ποτέ. Ισχυρίζεται πως έµαθε ό,τι χρειαζόταν να µάθει µέσω του Διαδικτύου, κυρίως χάρη στην πλατφόρµα YouTube. Οσο ήταν ακόµη φοιτητής έγινε αποδέκτης µιας γενναιόδωρης υποτροφίας, µε τα χρήµατα της οποίας ίδρυσε τελικά τη Luminar. Πρόκειται για τύπο ευαισθητοποιηµένο όσον αφορά το περιβάλλον και την κλιµατική αλλαγή, είχε µάλιστα δωρίσει 4 εκατοµµύρια δολάρια στην πρωτοβουλία Team Seas. Ολα ωστόσο δείχνουν ότι του αρέσει και η καλή ζωή, καθώς έχει αγοράσει αντί 83 εκατοµµυρίων δολαρίων µια πολυτελή έπαυλη στην περιοχή Pacific Palisades στο Λος Αντζελες µε έξι υπνοδωµάτια, δεκαοκτώ µπάνια, θερινό σινεµά 20 θέσεων και έκθεση αυτοκινήτων. Για να µπει κανείς στην κεντρική κρεβατοκάµαρα, ωστόσο, πρέπει να περάσει από σκανάρισµα αµφιβληστροειδούς. Γείτονές του είναι ο Τοµ Χανκς και η Ρίτα Γουίλσον.

Αξίζει εδώ να πούµε λίγα λόγια για τη fintech, τη χρηµατοοικονοµική τεχνολογία δηλαδή, η οποία ορίζεται ως η τεχνολογία και η καινοτοµία που ανταγωνίζεται τις παραδοσιακές οικονοµικές µεθόδους στην παροχή χρηµατοοικονοµικών υπηρεσιών.Πρόκειται για µια ραγδαία αναδυόµενη βιοµηχανία που χρησιµοποιεί την τεχνολογία για τη βελτίωση των δραστηριοτήτων στη χρηµατοδότηση. Η χρήση smartphones για mobile banking, επενδύσεις, υπηρεσίες δανεισµού και κρυπτογράφηση κεφαλαίων είναι παραδείγµατα τεχνολογιών που στοχεύουν να καταστήσουν τις χρηµατοοικονοµικές υπηρεσίες πιο προσβάσιµες στο ευρύ κοινό. Υπάρχουν φυσικά πολύ νεαροί κροίσοι που οφείλουν τα (πάρα πολλά) χρήµατά τους σε τέτοιες δραστηριότητες. Ενα τέτοιο παράδειγµα είναι ο αυτοδηµιούργητος 28χρονος Γκάρι Γουάνγκ, του οποίου η περιουσία ξεπερνά τα 5,9 δισεκατοµµύρια δολάρια, συνιδρυτής και Chief Technology Officer του FTX, ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονοµισµάτων µε έδρα τις Μπαχάµες. Απόφοιτος του MIT, ο Γουάνγκ εργάστηκε πρώτα στην Google, όπου κατασκεύαζε πληροφοριακά συστήµατα που επεξεργάζονταν τις τιµές εκατοµµυρίων πτήσεων καθηµερινά προτού ιδρύσει την FTX παρέα µε τον 30χρονο Σαµ Μπάνκµαν-Φράιντ, ένα αρχέτυπο nerdy νεαρού άνδρα που έχει καταφέρει να κερδίσει µέχρι τώρα 24 δισεκατοµµύρια δολάρια και υπήρξε ένας από τους µεγαλύτερους υποστηρικτές της προεκλογικής καµπάνιας του Τζο Μπάιντεν µε δωρεά 5,2 εκατοµµυρίων δολαρίων. Η αξία της εταιρείας τους αποτιµάται στα 32 δισεκατοµµύρια δολάρια.

Ο 27χρονος Ράιαν Μπρέσλοου από τις ΗΠΑ, του οποίου η περιουσία υπολογίζεται σε 2 δισεκατοµµύρια δολάρια, παράτησε τις σπουδές του στο Στάνφορντ (το οποίο όπως καταλαβαίνουµε αποτελεί φυτώριο φιλόδοξων επιχειρηµατιών) προκειµένου να ιδρύσει την εταιρεία κατασκευής λογισµικού ταχύτατων χρηµατικών συναλλαγών Bolt. Με έδρα του το Μαϊάµι, ως γνήσιος millennial κάνει γιόγκα και διαλογισµό ανάµεσα σε λευκά αγάλµατα του Βούδα µε φόντο τους φοίνικες της αυλής του, ακούει house µουσική, είναι βίγκαν και έχει καθιερώσει καθεστώς τετραήµερης εργασίας για τους περίπου 700 υπαλλήλους της startup του. Οι Βραζιλιάνοι Ενρίκε Ντουµπουγκράς και Πέδρο Φραντσέσκι, 26 και 25 ετών σήµερα αντίστοιχα, γνωρίστηκαν µέσω του Twitter όταν ήταν τελειόφοιτοι Λυκείου (παράτησαν και αυτοί τις σπουδές τους στο Στάνφορντ) και τώρα διοικούν ως CEOs τη startup Brex µε έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία φιλοδοξεί να κυριαρχήσει στον χώρο των εταιρικών πιστωτικών καρτών. Η περιουσία του καθενός υπολογίζεται σε 1,5 δισεκατοµµύρια δολάρια.