Την περασμένη Κυριακή δημοσιεύθηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ένα αποκαλυπτικό οικονομικό ρεπορτάζ, το χρονικό μιας μέρας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Με πληροφορίες για τις πηγές παραγωγής, την κατανάλωση, τις ανάγκες της χώρας και τη διαμόρφωση των τιμών, αυτό που πονάει όλους – κυρίως νοικοκυριά και επιχειρήσεις – και απειλεί να «ανατινάξει» πολιτικά την κυβέρνηση, η οποία καλείται να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Διαβάζουμε λοιπόν στο ΑΜΠΕ:

«Μηδενική τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώνεται σήμερα στο ελληνικό σύστημα στο διάστημα από 14.00-16.00, εξαιτίας της μεγάλης (πάνω από 80%) συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κάλυψη των αναγκών κατά το συγκεκριμένο διάστημα αλλά και της χαμηλής, λόγω αργίας, ζήτησης.

Ο συνδυασμός της υψηλής παραγωγής από τον ήλιο και τον άνεμο που υπερβαίνει το μεσημέρι τα 5.000 μεγαβάτ και της περιορισμένης ζήτησης (η αιχμή μόλις ξεπερνά τα 6.000 μεγαβάτ) βγάζει εκτός συστήματος τις ακριβές θερμικές μονάδες, δηλαδή τις μονάδες λιγνίτη και φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα η τιμή να διαμορφώνεται ακόμη και στο μηδέν. Για την ακρίβεια, στα 0,09 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 3 το μεσημέρι.

Η συμμετοχή των εισαγωγών με 500 περίπου μεγαβάτ δεν αλλάζει την εικόνα καθώς πρόκειται για υποχρεωτικές (λόγω διμερών συμφωνιών) αγορές ενέργειας που δηλώνονται στην αγορά με μηδενική τιμή προκειμένου να εξασφαλιστεί η απορρόφησή τους, ενώ η μικρή συμμετοχή λιγνίτη και φυσικού αερίου περιορίζεται στο τεχνικό ελάχιστο των αντίστοιχων μονάδων.

Η εικόνα αντιστρέφεται το απόγευμα, όταν μειώνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ και αυξάνεται το φυσικό αέριο για να καλύψει το κενό, με αποτέλεσμα η τιμή να φθάνει στις 9 το βράδυ έως και σε 283,12 ευρώ ανά μεγαβατώρα(!).

Ωστόσο η μέση τιμή την Κυριακή ήταν σημαντικά μειωμένη σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα καθώς διαμορφώνεται στα 168,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, χαμηλότερη κατά 27% σε σχέση με το Σάββατο με το μείγμα παραγωγής να διαμορφώνεται ως εξής:

61,4% ανανεώσιμες πηγές, 19,7% εισαγωγές, 8% φυσικό αέριο, 3,8% λιγνίτης, ενώ με 4,2% συμμετέχει το σύστημα της Κρήτης».

Και το ερώτημα που τίθεται είναι με ποια κριτήρια σχεδιάστηκε η χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας, με ποια λογική ο καταναλωτής πληρώνει πάντοτε την υψηλότερη τιμή του συστήματος και της αγοράς όπως αυτή διαμορφώνεται από τις μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες την περασμένη ηλιόλουστη Κυριακή συμμετείχαν στο καλάθι παραγωγής ενέργειας μόλις κατά 8%.