Καθώς συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, εκτιμάται ότι η Ρωσία έχει χάσει εκατοντάδες άρματα μάχης μέσα σε δύο μήνες από την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με το BBC, αποδίδουν τις απώλειες στα προηγμένα αντιαρματικά όπλα που έχει προσφέρει η Δύση στην Ουκρανία και στον κακό τρόπο με τον οποίο η Ρωσία χρησιμοποίησε τα άρματα μάχης της.

Πόσο μεγάλες είναι οι απώλειες των ρωσικών αρμάτων μάχης;

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει χάσει περισσότερα από 680 άρματα μάχης.

Εν τω μεταξύ, το Oryx – ένας ιστότοπος στρατιωτικών πληροφοριών που υπολογίζει τις στρατιωτικές απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία με βάση φωτογραφίες που αποστέλλονται από την εμπόλεμη ζώνη – λέει ότι η Ρωσία έχει χάσει περισσότερα από 460 άρματα μάχης και πάνω από 2.000 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

Σύμφωνα με την Rand Corporation και το IISS, η Ρωσία διέθετε συνολικά περίπου 2.700 άρματα μάχης κατά την έναρξη της σύγκρουσης.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα αντιαρματικά όπλα;

Οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ουκρανία με 2.000 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin κατά την έναρξη της σύγκρουσης και έκτοτε έχουν στείλει τουλάχιστον 2.000 ακόμη.

Τα Javelins μπορούν να εκτοξευθούν έτσι ώστε ο πύραυλος να εκραγεί στην κορυφή ενός άρματος, όπου η θωράκιση είναι πιο αδύναμη, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Πολλά ρωσικά άρματα είναι εφοδιασμένα με θωράκιση που απορροφά την πρόσκρουση των πυραύλων. Ωστόσο, τα Javelins είναι εξοπλισμένα με δύο κεφαλές. Η μία ανατινάζει την θωράκιση και η δεύτερη διαπερνά το πλαίσιο από κάτω.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης στείλει τουλάχιστον 3.600 πυραύλους NLAW.

«Τα Javelin και NLAW είναι πολύ ισχυρά» λέει ο Nick Reynolds, ερευνητής σε θέματα χερσαίου πολέμου στο Royal United Services Institute (RUSI). «Χωρίς αυτή τη βοήθεια, η κατάσταση στην Ουκρανία θα ήταν πολύ διαφορετική».

Οι ΗΠΑ προμηθεύουν την Ουκρανία και με 100 αντιαρματικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Switchblade. Γνωστά ως μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι», μπορούν να αιωρούνται πάνω από έναν στόχο χιλιόμετρα μακριά από τον χειριστή τους και στη συνέχεια να πέφτουν πάνω σε ένα άρμα, καταστρέφοντάς το με την πολεμική κεφαλή στην άκρη τους.

Τι βαθμό ευθύνης έχουν οι ρωσικές τακτικές;

Σήμερα, ο ρωσικός στρατός λειτουργεί μέσω Τακτικών Ομάδων Τάγματος (BTG), οι οποίες είναι αυτοτελείς μονάδες μάχης που αποτελούνται από άρματα μάχης, πεζικό και πυροβολικό. Η ακριβής σύνθεση αυτών των μονάδων μπορεί να ποικίλλει, αλλά γενικά περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων αλλά σχετικά λίγα στρατεύματα πεζικού.

«Η Ρωσία έχει σχετικά λίγα στρατεύματα για να επιστρατεύσει» λέει ο Phillips O’Brien, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο St Andrews, επομένως οι BTGs είναι ένας τρόπος δημιουργίας μιας μάχιμης μονάδας με μεγάλη δύναμη. «Έχουν σχεδιαστεί για να επιτίθενται γρήγορα με ισχυρή δύναμη πυρός. Ωστόσο, έχουν πολύ λίγη προστασία όσον αφορά το προσωπικό πεζικού για να τα συνοδεύει και να ανταποδίδει πυρά αν η τεθωρακισμένη φάλαγγα δεχθεί επίθεση» σημείωσε.

«Αυτό κάνει τον ρωσικό στρατό σαν έναν πυγμάχο που έχει ένα εξαιρετικό δεξί χουκ και ένα χάρτινο σαγόνι».

Ο καθηγητής O’Brien σημειώνει ότι η έλλειψη ρωσικών αεροπορικών περιπολιών σημαίνει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν βρει εύκολα θέσεις για να στήσουν ενέδρες στις ρωσικές φάλαγγες αρμάτων μάχης.

«Η Ρωσία δεν απέκτησε αεροπορική υπεροχή στην αρχή της σύγκρουσης», είπε και πρόσθεσε: «Έτσι δεν μπορεί να περιπολεί στον ουρανό, εντοπίζοντας τις κινήσεις του ουκρανικού στρατού. Αυτό σημαίνει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα μπόρεσαν να μπουν σε καλές θέσεις για ενέδρες και μπόρεσαν να κάνουν μεγάλες ζημιές με αυτόν τον τρόπο».

Πόσο φταίει η ρωσική ανικανότητα;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Oryx, τα μισά από τα άρματα μάχης που έχει χάσει η Ρωσία δεν έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τον εχθρό, αλλά έχουν «αιχμαλωτιστεί» ή εγκαταλειφθεί.

Οι ειδικοί το αποδίδουν αυτό σε υλικοτεχνικές αποτυχίες και ανικανότητα των ρωσικών στρατευμάτων.

«Έχουμε δει τις εικόνες με ρωσικά άρματα μάχης να παρασύρονται από τα τρακτέρ των Ουκρανών αγροτών» είπε ο καθηγητής O’Brien. «Ορισμένα από αυτά τα άρματα εγκαταλείφθηκαν επειδή τους τελείωσαν τα καύσιμα. Πρόκειται για ι μια υλικοτεχνική αποτυχία. Κάποια κόλλησαν στη λάσπη της άνοιξης, επειδή η ανώτατη διοίκηση εισέβαλε τη λάθος χρονική περίοδο».

«Οι χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας αποτελούνται από πολλούς νεοσύλλεκτους. Αυτό τις καθιστά, με παγκόσμιους όρους, μια μαχητική δύναμη χαμηλής έως μέτριας ποιότητας» είπε ο Nick Reynolds του RUSI.

«Πολλά άρματα μάχης έχουν εγκαταλειφθεί λόγω κακής οδήγησης. Ορισμένα έχουν πέσει από γέφυρες. Άλλα έχουν πέσει σε χαντάκια. Η ικανότητα των στρατευμάτων να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό τους είναι ελλιπής. Αλλά σε αρκετές περιπτώσεις, οι στρατιώτες απλά εγκατέλειψαν τα οχήματά τους και έφυγαν. Επομένως, λείπει και η θέληση για πόλεμο».

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει μάλιστα εκδώσει οδηγίες για το πώς οι πολίτες θα πρέπει να παραδίδουν τα εγκαταλελειμμένα στρατιωτικά οχήματα.