Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο σήμερα για να συζητήσουν για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις, μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων στη Ρωσία και την Λευκορωσία.

Η Ρωσία απέστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου από το ρωσικό και το λευκορωσικό έδαφος για τη διεξαγωγή μιας, όπως την χαρακτηρίζει η Μόσχα, «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» για την αποστρατιωτικοποίηση και «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας.

Η Ουκρανία και δυτικές κυβερνήσεις απορρίπτουν την αιτιολογία αυτή, την οποία χαρακτηρίζουν ψευδές πρόσχημα για μια εισβολή, από την οποία έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι και εκτοπιστεί εκατομμύρια και το επίκεντρό της έχει τώρα μετατοπιστεί από τις πύλες του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία, όπου αναμένεται τεράστια επίθεση.

«Άδικα»

Ο Λουκασένκο έχει επιμείνει ότι η Λευκορωσία θα πρέπει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, λέγοντας επίσης ότι η Λευκορωσία έχει άδικα χαρακτηριστεί «συνεργός στην επίθεση».

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλοι έχουν συμπεριλάβει την Λευκορωσία στις σαρωτικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία.

Ο Λουκασένκο έφτασε νωρίς σήμερα στην περιφέρεια Αμούρ στην ρωσική Άπω Ανατολή όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Πούτιν στο ρωσικό Κοσμοδρόμιο Βοστότσνι, μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Την 12η Απριλίου εορτάζεται η Ημέρα Κοσμοναυτικής στη Ρωσία και σε άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην επέτειο της πρώτης επανδρωμένης πτήσης στο διάστημα το 1961 από τον Ρώσο σοβιετικό κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ