Προς χαλάρωση μέτρων για τον κορωνοϊό από το Πάσχα και μετά οδεύει η χώρα, την ώρα που η καλοκαιρινή σεζόν έχει ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι επιστρέφουμε στη ζωή μας προ Covid, γιατί ο κορωνοϊός βρίσκεται ακόμα εδώ. Απλώς, από τον Μάιο, μετά το Πάσχα, θα υπάρχει μια περαιτέρω αποκλιμάκωση» τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρόκειται απλώς για αναστολή τους καθώς αναμένεται να επανεξεταστούν από τον Σεπτέμβριο και να προσαρμοστούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας τότε.

Σημειώνεται πως αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να οριστικοποιηθεί και ο οδικός χάρτης χαλάρωσης των μέτρων.

Τι περιλαμβάνει η αποκλιμάκωση

Η αποκλιμάκωση των μέτρων θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κατάργηση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης στους εξωτερικούς χώρους καθώς και κατάργηση στα υποχρεωτικά τεστ.

Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι αυτό το οποίο εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι να δούμε ένα πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους, ενδεχομένως και χωρίς πιστοποιητικό, με κάποιους άλλους όρους.

«Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν ως ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για την κίνηση. Αυτό που εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι που κατά βάση ο πληθυσμός είναι σε εξωτερικούς χώρους, θα εξεταστεί αν και πού θα χρειάζεται η επίδειξη. Σίγουρα πάντως θα υπάρχει αποκλιμάκωση», τόνισε.

Τι θα γίνει με τις μάσκες

Ωστόσο η χρήση μάσκας θα μας συνοδεύει για λίγο καιρό ακόμη.

Από την πλευρά του ο κ. Πλεύρης μετέθεσε χρονικά την κατάργηση της επισημαίνοντας ότι είναι ένας σχετικά ήπιος περιορισμός που έχει να κάνει με εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός. «Οπότε μπορούμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί. Δε χρειάζεται να γίνουν γρήγορες κινήσεις», υπογράμμισε.

Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα

Αναφορικά με τον εορτασμό του Πάσχα ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι δεν θα απέχει από αυτό που έχουμε σήμερα. «Υπάρχει πλήρης ελευθερία κινητικότητας στον εμβολιασμένο πληθυσμό και σε κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους, δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις. Βέβαια, προφανώς θα υπάρχουν συστάσεις. Ωστόσο δε θα μπούμε σε περιορισμούς. Θα ήταν παράλογο από τη στιγμή που πάει ο κόσμος σε νυχτερινά κέντρα χωρίς περιορισμό, να βάλουμε τώρα όριο», είπε.

Αποφάσεις για εμβολιασμούς με τέταρτη δόση

Ο Απρίλιος θεωρείται κρίσιμος μήνας καθώς αναμένονται αποφάσεις για την τέταρτη δόση του εμβολίου. Υπενθυμίζεται ότι από τις 7 Απριλίου είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα των ραντεβού για τους άνω των 80 ετών, ενώ αναμένεται και για τις ηλικιακές ομάδες 70-79 ετών και 60-69 ετών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή όλα είναι πιθανά» εξηγώντας ότι εντός του Απριλίου ο ECDC και ο EMA θα έχουν καταλήξει πως θα κινηθούμε με τον εμβολιασμό από δω και πέρα.

Σχετικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης στα παιδιά, σχολίασε ότι προς το παρόν τα επίσημα όργανα δεν έχουν αποφανθεί για κάτι τέτοιο.

Τέλος τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους από 15 Απριλίου

Τέλος, ως προς τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, ο υπουργός υπογράμμισε ότι με νομοθεσία έχει δοθεί η δυνατότητα αναστολής του προστίμου, πράγμα που θα γίνει μέσα σε αυτή την εβδομάδα. «Από 15 Απριλίου και μετά δε θα υπάρχει πρόστιμο και θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο», τόνισε και αποκάλυψε ότι είναι στο τραπέζι η διαγραφή του προστίμου για όσους πάνε τώρα να εμβολιαστούν.