Δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, οι οποίες ευθύνονται μέχρι στιγμής για μερικές δεκάδες κρούσματα Covid-19 σε όλο τον κόσμο, παρακολουθούνται προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι πιο μολυσματικές ή αν προκαλούν πιο σοβαρή νόσο, ανακοίνωσε την Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Υπό παρακολούθηση τίθενται τα νέα στελέχη BA.4 και BA.5, τα οποία έρχονται να προστεθούν στην αρχική βερσιόν της Όμικρον, ΒΑ.1, την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 που επικρατεί σήμερα σε όλο τον κόσμο και τα σπανιότερα στελέχη ΒΑ.1.1 και BA.3.

Μια άλλη υποπαραλλαγή, ένα υβρίδιο των ΒΑ.1 και BA.2 που ονομάστηκε Όμικρον ΧΕ, παρακολουθείται στο μεταξύ στη Βρετανία και άλλες χώρες, με τα διαθέσιμα στοιχεία να δείχνουν ότι ίσως είναι 10% πιο μεταδοτική από την BA.2.

Όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, οι υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 τίθενται υπό παρακολούθηση λόγω «πρόσθετων μεταλλάξεων που πρέπει να μελετηθούν προκειμένου να κατανοηθεί η επίπτωσή τους στο δυναμικό ανοσιακής διαφυγής».

Η BA.2 αντιστοιχεί σήμερα στο 94% των δειγμάτων που υποβάλλονται σε γενετικές εξετάσεις σε όλο τον κόσμο. Είναι πιο μεταδοτική από άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, δεν δείχνει όμως να αυξάνει την πιθανότητα σοβαρής νόσου ή θανάτου.

Μόνο μερικές δεκάδες κρούσματα BA.4 και BA.5 έχουν καταχωρηθεί μέχρι σήμερα στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Μέχρι τις 30 Μαρτίου, κρούσματα BA.4 είχαν καταγραφεί σε Νότια Αφρική, Δανία, Μποτσουάνα και Βρετανία, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, κρούσματα BA.5 είχαν αναφερθεί μόνο στη Νότια Αφρική, την Δευτέρα όμως το υπουργείο Υγείας της Μποτσουάνα ανακοίνωσε τέσσερα κρούσματα BA.4 και BA.5, όλα μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων ατόμων 30-50 ετών που εμφάνισαν ήπια συμπτώματα.