Η τραγωδία που αποκαλύφθηκε στα ερείπια της Μπούκα και της Μποροντιάνκα επισκίασε κάθε πανηγυρισμό για το γεγονός ότι η Ουκρανία νίκησε τις ρωσικές δυνάμεις που επί ένα μήνα προσπαθούσαν να περικυκλώσουν το Κίεβο. Παρ’ όλα αυτά, η ήττα των ρωσικών δυνάμεων στο βορρά σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στον πόλεμο. Μεσοπρόθεσμα, η Ουκρανία θα επιβιώσει. Αλλά για τους στρατιώτες της δεν υπάρχει ανάπαυλα, καθώς έχοντας αρνηθεί τον πρώτο της στόχο η Μόσχα έχει στρέψει το βλέμμα της στο Ντονμπάς, όπου επίκειται μεγάλη επίθεση.

Το Ντονμπάς βρίσκεται σε πόλεμο εδώ και οκτώ χρόνια. Από το 2014 Ουκρανοί και φιλορώσοι αυτονομιστές συγκρούονται, με τα θύματα να ανέρχονται πριν τη ρωσική εισβολή σε 15.000.

Από την αρχή της εισβολής ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση στο Ντονμπάς με στόχο να κρατήσει τους 40.000 Ουκρανούς στρατιώτες στην περιοχή, ώστε να μην ενισχύσουν τα μέτωπα της Μαριούπολης, του Χάρκοβο και του Κιέβου, αναφέρει ο Guardian.

Σχέδιο περικύκλωσης του Ντονμπάς

Τώρα, οι Ρώσοι ετοιμάζονται να περικυκλώσουν το Ντονμπάς από βορρά και νότο. Στα νότια, έχοντας εξασφαλίσει έναν χερσαίο διάδρομο από το Ροστόφ έως τη Χερσώνα, οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να προωθηθούν βορειότερα με σκοπό να κόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ουκρανών στο Ντονέτσκ. Στα βόρεια, οι δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Χάρκοβο θα επιτεθούν στο Λουγκάνσκ.

Η μάχη αυτή θα είναι πολύ διαφορετική από την επίθεση στο Κίεβο. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι καλύτερα προετοιμασμένες ενώ βρίσκονται κοντά στις γραμμές το ανεφοδιασμού τους. Επιπλέον η ρωσική πολεμική αεροπορία παίρνει προβάδισμα καθώς το Ντονμπάς μπορεί να της παρέχει καλή κάλυψη. Σε συνδυασμό με το πλεονέκτημά τους στο πυροβολικό και το γεγονός ότι οι μάχες θα γίνουν στην ύπαιθρο και όχι στα αστικά κέντρα, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται πως υπερτερούν.

Την ίδια στιγμή οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν μια σοβαρή πρόκληση. Οι ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς περιλαμβάνουν μερικές από τις επίλεκτες μονάδες της χώρας. Οι Ρώσοι έχουν πλεονέκτημα στη δύναμη πυρός, αλλά θα πολεμήσουν σχεδόν με αριθμητική ισοτιμία. Αν το σχέδιό τους είναι να περικυκλώσουν το Ντονμπάς θα πρέπει να υπερασπιστούν τον κλοιό και από τις δύο πλευρές, και ενώ οι Ρώσοι στρατιώτες είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένοι, το ηθικό παραμένει πρόβλημα σε πολλές ρωσικές μονάδες.

Το δίλημμα του Πούτιν

Έχοντας κινητοποιήσει την πλειονότητα των δυνάμεών του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να πετύχει τον στόχο του πριν την 9η Μαΐου, ημέρα της νίκης του σοβιετικού στρατού απέναντι στη ναζιστική Γερμανία. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω κούρασης και εξάντλησης του στρατεύματος. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει τους Ρώσους στο να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν βαρύ οπλισμό.

Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, καθώς εάν ο Πουτιν αποτύχει, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα δύσκολο δίλημμα: Να εγκαταλείψει τη μάχη ή να κινητοποιήσει εφεδρείες. Βέβαια κάτι τέτοιο θα σήμαινε και την αλλαγή του δόγματος της εισβολής. Θα σήμαινε δηλαδή ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι απλώς μια «ειδική επιχείρηση»