Οι προβολείς της δημοσιότητας εδώ και πολύ καιρό είναι στραμμένοι στις μικρές αίθουσες των Μεικτών Ορκωτών Δικαστηρίων της Αθήνας, επί της οδού Δέγλερη. Εκεί που τους τελευταίους μήνες χτυπά η καρδιά της ποινικής δικαιοσύνης.

Εκεί όπου σημαντικές υποθέσεις, που πήραν «σάρκα και οστά» στη διάρκεια του κινήματος του ελληνικού #Μetoo, εξελίσσονται με τους προφυλακισμένους ηθοποιούς Δημήτρη Λιγνάδη και Πέτρο Φιλιππίδη να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για σοβαρά αδικήματα που αφορούν αξιόποινες πράξεις προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας και ελευθερίας, κατά περίπτωση σε βάρος ανήλικων αγοριών και γυναικών.

Δύσκολο μονοπάτι

Οι συνολικά έξι τακτικοί δικαστές και οι οκτώ ένορκοι, που αποτελούν τις συνθέσεις των δύο Μεικτών Ορκωτών Δικαστηρίων της Αθήνας, είναι εκείνοι που ακούν, ρωτούν και εξετάζουν με προσοχή και σεβασμό κάθε ένα από τα θύματα που στέκονται ενώπιόν τους, έτοιμα να βοηθήσουν με τη μαρτυρία τους το έργο της δικαιοσύνης.

Οπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα χρειάστηκε να διανύσουν μία μεγάλη απόσταση μέχρι να αντλήσουν δύναμη και να βρουν το κουράγιο να μιλήσουν επωνύμως στις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές για όσα καταγγέλλουν ότι βίωσαν γνωρίζοντας ότι το δύσκολο μονοπάτι της αμφισβήτησης της αξιοπιστίας τους δεν θα μπορέσουν να το αποφύγουν μέχρι το τέλος της δικαστικής διαδρομής.

Γνωρίζουν επίσης καλά πως σε τέτοιες υποθέσεις ο κίνδυνος επαναθυματοποίησής τους παραμονεύει σχεδόν σε κάθε γωνιά.

Και όμως, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, πριν γίνουν «κρίκοι» στην ίδια αλυσίδα μαρτύρων, συναντήθηκαν στο θεσμικό πεδίο της δικαιοσύνης και από τότε δίνουν τη δική τους μάχη ζητώντας από τους φυσικούς δικαστές των κατηγορουμένων ένα και μόνο πράγμα: δικαιοσύνη.

Επώδυνη θέση

Ολες και όλοι θα ήθελαν να είχαν βρει τη δύναμη να καταγγείλουν από την αρχή τις αξιόποινες αυτές συμπεριφορές, ώστε να μην είχαν βρεθεί και οι επόμενοι στην ίδια δύσκολη και δύσκολο μονοπάτι με εκείνους. Και αυτό είναι ακριβώς το μήνυμα που θέλουν να στείλουν με την παρουσία τους όχι μόνο τα θύματα, αλλά και όλοι εκείνοι – διάσημοι και μη – που βρίσκονται στο πλευρό τους από την πρώτη μέρα που αποκαλύφθηκαν οι συγκεκριμένες υποθέσεις.

Αποκαλύψεις

Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρόσωπα αυτά, όπως κατ’ επανάληψη έχουν πει, επί της ουσίας ακολούθησαν τα βήματα που έδειξε με τη δική της μαρτυρία η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, η οποία πρώτη έσπασε το τείχος της σιωπής προχωρώντας σε σημαντικές αποκαλύψεις για την ίδια, ενώ γνώριζε πως στη δική της περίπτωση τα περιθώρια πιθανής τιμωρίας του δράστη ήταν μηδενικά, καθώς οι καταγγελλόμενες πράξεις είχαν πλέον υποπέσει σε παραγραφή, με βάση τον ποινικό μας νόμο.

Για να αποφευχθεί λοιπόν ένα πιθανό «ντόμινο» παραγραφών, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται, η δικαιοσύνη έδειξε άμεσα αντανακλαστικά ως προς την ουσιαστική διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, προκειμένου και τα θύματα να προστατευθούν και όσοι κριθούν ένοχοι από τα αρμόδια δικαστήρια να τιμωρηθούν για τις πράξεις τους.

Στιγμές έντασης

Οι δίκες με κατηγορουμένους τους δύο ηθοποιούς, τον Δημήτρη Λιγνάδη και τον Πέτρο Φιλιππίδη, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Σε αυτό το στάδιο τα θύματα διατυπώνουν το δικό τους «κατηγορώ», με τους υπερασπιστές των κατηγορουμένων να προσπαθούν να καταδείξουν και κυρίως να πείσουν δικαστές και ενόρκους ότι οι εντολείς τους δεν έχουν διαπράξει όλα όσα τους αποδίδονται.

Κατά τη διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών είναι αλήθεια ότι δεν λείπουν και οι στιγμές έντασης ανάμεσα στους δικηγόρους που εκπροσωπούν τα διάδικα μέρη. Με βάση τον αριθμό των μαρτύρων, αλλά και με το δεδομένο ότι λόγω ανειλημμένων υπηρεσιακών υποχρεώσεων των δικαστών και των εισαγγελέων, δεν είναι εφικτό να γίνονται συνεδριάσεις σε καθημερινή βάση, εκτιμάται ότι ο δρόμος μέχρι την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, που όλοι αναμένουν, είναι ακόμα μακρύς.