Σε ιδιαίτερα σκληρά σχόλια κατά της Ιταλίας προχώρησε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Όπως σημειώνει σε ανταπόκρισή του για την ΕΡΤ ο Κρίστιαν Μαυρής, η τροπολογία της ΕΕ που ζητά άμεσο εμπάργκο στις εισαγωγές όλων των ρωσικών πηγών ενέργειας δεν πέρασε απαρατήρητη από το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Μιλώντας στην εκπομπή Solovyov Live της Ρωσικής τηλεόρασης, η Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε «απρεπή» τη στάση της Ιταλίας στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας μάλιστα πως «σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή, μάλλον ξέχασε ποιος κάποτε άπλωσε χέρι βοηθείας. Και τώρα, με όλη της την ηγεσία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας επίθεσης κατά της χώρας μας».

Το «παράπονο» της Ζαχάροβα

Η αναφορά της Ζαχάροβα είναι στη δίμηνη ρωσική ανθρωπιστική αποστολή «Από τη Ρωσία με αγάπη» που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας Covid-19 και που έγινε αντικείμενο έντονης συζήτησης πρόσφατα για ενδεχόμενη κατασκοπεία της Ρωσίας σε ιταλικές υποδομές. Ένα θέμα, η αποστολή, για το οποίο εκφράστηκε πρόσφατα και ο Ρώσος Πρέσβης στη Ρώμη.

Ωστόσο, η Ζαχάροβα εξαπολύει πυρά μόνο κατά της «ιταλικής διοίκησης» και όχι κατά των Ιταλών, εφόσον ξεκαθάρισε πως υπάρχουν Ιταλοί πολίτες που «γράφουν πως ντρέπονται για αυτούς που τους κυβερνούν, που δεν συμμερίζονται αυτή τη θέση και που κατανοούν την προέλευση αυτής της κρίσης».

Η απάντηση του Μάριο Ντράγκι

Σήμερα ο Μάριο Ντράγκι υποδέχτηκε τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, με τον οποίο συζήτησαν θέματα ασφάλειας και το ενεργειακό. Κρίσιμα ζητήματα αυτό τον καιρό, και ειδικά το δεύτερο θεωρείται πολύ λεπτό, εφόσον ο Ιταλός πρωθυπουργός θεωρεί πως το price cap στην τιμή του αερίου είναι η σωστή προσέγγιση, ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός διαφωνεί με αυτή την άποψη – τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, και διερωτώμενος για την τηλεοπτική επίθεση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Μάριο Ντράγκι απάντησε στον δημοσιογράφο: «Απρεπείς κυρώσεις; Μόνο οι σφαγές που βλέπουμε καθημερινά είναι απρεπείς».