Ο oυκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι δεν έχει εκπληρώσει κάποια από τις υποσχέσεις που του έδωσε, ούτε αναφορικά με την παροχή εγγυήσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας ούτε με τη διαμεσολάβησή του για την απομάκρυνση αμάχων από τις χειμαζόμενες από τη ρωσική εισβολή ουκρανικές πόλεις.

Σε  συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης στο Κίεβο το πρωί της Τρίτης, ο Ζελένσκι υπογράμμισε τη σημασία των εγγυήσεων ασφαλείας από άλλες χώρες, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είπε ότι θα είναι από τις χώρες που θα εγγυηθούν για την Ουκρανία, αλλά προς το παρόν δεν έχει κάνει τίποτε.

«Δεν βλέπω καμιά υπογραφή από τον τούρκο πρόεδρο σχετικά με τις εγγυήσεις για την Ουκρανία, ούτε από κάποιες άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε.

Η Ρωσία μπορεί να εισβάλει ξανά

«Χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας, η Ρωσία μπορεί σε δύο χρόνια να ξαναέρθει εδώ» υπογράμμισε ο κ. Ζελένσκι. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε και αύριο στο ΝΑΤΟ, αλλά δυστυχώς αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, γι΄αυτό χρειαζόμαστε αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας» δήλωσε.

Σχετικά με ξένη βοήθεια στην Ουκρανία, ο Ουκρανός ηγέτης ανέφερε ότι η χώρα του χρειάζεται σοβαρούς παίκτες που θα είναι έτοιμοι για όλα.

Στον Ερντογάν πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης και για την απομάκρυνση αμάχων από τις πόλεις της Αζοφικής Θάλασσας, λέγοντας ότι εξαρτάται από τούρκο πρόεδρο που είναι συνομιλητής του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να παραλάβει αμάχους από το Μπερντιάνσκ, αλλά όχι από τη Μαριούπολη αφού αυτό δεν είναι εφικτό, δήλωσε ο κ. Ζελένσκι. «Τώρα από τον Ερντογάν εξαρτάται να προχωρήσει η επιχείρηση αυτή, που μιλάει με τον Πούτιν. Είναι ο Ρώσος πρόεδρος που εμποδίζει την πραγματοποίησή της» κατήγγειλε ο ουκρανός ηγέτης.